Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 maja 2024

Scroll to top

Top

Razstava Retroversus Lojzeta Kalinška

Razstava Retroversus Lojzeta Kalinška

Vabljeni na ogled razstave

LOJZE KALINŠEK – RETROVERSUS

v galerijo Prešernove hiše v Kranju, Prešernova 7. 

Razstava bo na ogled do 2. junija 2024. 

Iz strokovnega teksta kustosa razstave, ddr. Damirja Globočnika:

Slikarstvo Lojzeta Kalinška lahko razumemo kot načrten sprehod skozi del zgodovine likovne umetnosti in evropske civilizacije nasploh, kolikor je to mogoče pri ustvarjalcu, ki se izraža predvsem s slikarskimi sredstvi. Kalinšek se je odločil svojo likovno izpoved navezati na figuralno motiviko. Likovne interpretacije osrednjega motiva njegovih kompozicij, tj. (ženske) figure oziroma skupine figur ga približujejo različnih umetnostnim obdobjem, ki jim lahko sledimo od prazgodovine, antičnega in bizantinskega slikarstva, preko historičnih slogov 19. stoletja do modernizma oziroma slikarstva našega časa. Slednji, torej modernistični pristop je pri različnih stilizacijskih in drugih uporabljenih Kalinškovih likovnih postopkih preoblikovanja človeške figure seveda odigral bistveno vlogo, vsi predhodni slogovni vzori pa pravzaprav služijo krepitvi vsebinskega sporočila slikarskih kompozicij. Kalinšek s pomočjo modernističnih slikarskih postopkov podobe iz preteklih časov prestavlja v sodobni čas.

Človeške figure, ki jih upodablja Lojze Kalinšek, so slikarsko »izumljene«, torej niso dobesedno preslikane po motivih iz preteklih obdobij, vendar so podane na tak način, da nas spominjajo nanje. Kalinšek pri tem ne prikriva vplivov mojstrov figuralike, kot jih poznamo iz zgodovine umetnosti, prav tako se ne izogiba ilustrativnim elementom, ki jih danes le poredko srečamo na slikarskih kompozicijah, vendar mu uspe oblikovati dovolj samosvoj oziroma razpoznaven slikarski nagovor.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri