Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

Projekcija filma Banditenkinder – Slovenskemu narodu ukradeni otroci

Projekcija filma Banditenkinder – Slovenskemu narodu ukradeni otroci

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na projekcijo filma BANDITENKINDER – SLOVENSKEMU NARODU UKRADENI OTROCI v torek, 25. aprila 2017, ob 19. uri v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše, Tomšičeva 42, Kranj.

Na projekciji filma bo prisotna tudi režiserka in scenaristka filma Maja Weiss.

Film pripoveduje zgodbo o trpki in boleči usodi ukradenih slovenskih otrok med drugo svetovno vojno in po njej. Prikazuje jo tako na kolektivni ravni, kot skozi konkretne primere posameznikov. V žanru drame in “cestnega filma” nas na pot spominov odpelje prof. dr. Janez Žmavc, predsednik Društva taboriščnikov ukradenih otrok. Z njim in še z nekaterimi ukradenimi otroci, ženskami in moškimi, obiskujemo postaje njihovega vojnega otroštva brez staršev. Od zbirnega in razločevalnega centra v slovenskem Celju, preko prehodnega taborišča Frohneleiten v Avstriji, do nemških taborišč Eisenstein (danes Železná Ruda na Češkem), Saldenburg, Neustift, Himmelberg, Seligenporten, Mainburg, Kastl na Bavarskem in Saškem. Na lokacijah nekdanjih otroških taborišč v Nemčiji se ukradeni otroci srečujejo z nemškimi župani, lokalnimi zgodovinarji in redkimi pričami. Po sedmih desetletjih pride do soočenja nekdanjih« banditenkinder« in »deutschekinder«, z ideologijo nacizma zaznamovanih slovenskih in nemških otrok, žrtev in pričevalcev druge svetovne vojne – danes ostarelih mož in žena sredi Evrope 21. stoletja. Kesanje in odpuščanje. Zamolčano in težko izgovorjeno. Pogled v oči in stisk roke. Za spomin in v opomin.

Utrinki s projekcije filma

 

Celovečerni dokumentarni film Maje Weiss BANDITENKINDER- SLOVENSKEMU NARODU UKRADENI OTROCI

Režija: Maja Weiss

Scenarij: Maja Weiss

Direktor fotografije in snemalec: Jože Jagrič

Nastopajo: Ukradeni otroci – Janez Žmavc, Stanka Završnik, Iva Lamut, Lizika Lacko, Edi Petrič, Stanko Zagode, Marija Razputnik, Franc Remic, Janez Štiglic, Vili Vresk, Ivan Acman, in drugi ukradeni otroci

Produkcija ZAVOD MAJA WEISS v koprodukciji z Društvom taboriščnikov ukradenih otrok

UKRADENI OTROCI_Plakat_Web

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri