Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 17 aprila 2024

Scroll to top

Top

Projekt Neverjetne gore

Projekt Neverjetne gore

Muzeji, ki delujejo na Gorenjskem (Slovenski planinski muzej, Čebelarski muzej, Tržiški muzej, Medobčinski muzej Kamnik, Gorenjski muzej in Loški muzej Škofja Loka) so vzpostavili edinstven projekt imenovan NEVERJETNE GORE. Regija Gorenjske že s svojim imenom pove, da so tukaj doma gore in vsak muzej se na svojstven način ukvarja s proučevanjem zgodb, ki se dotikajo višjih nadmorskih višin, ter so del naše skupne preteklosti in kulturne dediščine.

Ob prihajajočem Mednarodnem dnevu muzejev se bodo zgodila odprtja razstav in dogodki, ki bodo predstavili raznolike aspekte gorskih zgodb:

– 14.5.2019 ob 19. uri – Gorenjski muzej – grad Khislstein; razstava Everest 1979-2019, 40 let prvega slovenskega vzpona na vrh sveta

– 17.5.2019 ob 18. uri – Slovenski planinski muzej; razstava Planinski raj

– 18.5.2019 ob 10. uri – Loški muzej Škofja Loka; razstava Lubnik – gora velikanov

– 20.5.2019 ob 18. uri – Čebelarski muzej; razstava Kranjska sivka je naša kulturna dediščina

– 22.5.2019 ob 19. uri – Medobčinski muzej Kamnik – grad Zaprice; razstava Na planincah luštno bit’; predstavitev projekta Neverjetne gore

– 23.5.2019 ob 18. uri – Tržiški muzej; razstava Smuk

V okviru projekta je bila vzpostavljena Gorenjska muzejsko-planinska transverzala, ki nas čez hribe vodi od muzeja do muzeja. Začnemo v Slovenskem planinskem muzeju in se povzpnemo na Dovško babo, potem pa nadaljujemo proti vzhodu in zaključimo čez kranjski Jošt na loškem Lubniku in v Loškem muzeju. Nastal je edinstven vodniček, ki vodi od hriba do hriba, vmes pa obiščemo še muzej. Ob tej priložnosti bomo tako v muzejih kot v hribih odtisnili žig. V knjižici so tudi nagradne igre. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije bomo nagradili tiste, ki bodo v enem letu prehodili Gorenjsko muzejsko-planinsko transverzalo, kakor tudi tiste, ki bodo obiskali vseh 6 muzejev. Pojdimo skupaj na #neverjetnegore.

Dodana vrednost projekta, ki bo v muzeje privabila novo publiko, so t.i. naloge Geo lova (GeoCaching). Naloge bodo iskalci morali rešiti tako v muzeju, kot tudi na hišni gori muzeja.

Obiščite muzeje in obiščite gore, ter sodelujte v privlačnih nagradnih igrah.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri