Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Razstava Displaced world, deplasiran svet.; avtor Uroš Weinberger

Razstava Displaced world, deplasiran svet.; avtor Uroš Weinberger

Vljudno vabljeni na ogled razstave Displaced world, deplasiran svet., avtorja Uroša Weinbergerja; nagrada Bienalne razstave Pogled 6 – Slovenija: Jaz, tukaj, zdaj, ki smo jo odprli v četrtek, 25. aprila 2013, ob 19. uri Gorenjski muzej – Mestna hiša, Glavni trg 4, Kranj.

Umetnika in njegovo delo je predstavila kustosinja razstave Barbara Rupel.

Razstava bo na ogled do 3. junija 2013, vsak dan, razen ponedeljka, med 10. in 18. uro.

Akademski slikar Uroš Weinberger, ki izhaja iz Novega mesta, se kot nagrajenec bienalne razstave Pogled 6. Pogled na likovno umetnost Slovenije na temo Jaz, tukaj, zdaj, pri kateri je sodelovalo devet slovenskih regionalnih galerij, predstavlja s samostojno razstavo, ki jo je naslovil Displaced world, deplasiran svet. Weinbergerjevo nagrajeno slikarsko delo Acid Rain se kot večina njegovih del iz zadnjega obdobja nanaša na ekološke tegobe našega časa. Z razstavo Displaced world, deplasiran svet. umetnik nadaljuje s to tematiko, le da jo osredotoči na skupni imenovalec, ki govori o dejstvu, da smo vsi, torej vsak izmed nas, od prvega trenutka, ko pridemo na svet, pod nenehnim nadzorom in s tem v veliki meri vodeni in da vse, kar se dogaja v svetu okoli nas, ni zgolj slučaj. Ko vstopimo v razstavni prostor, nas zmotijo neobičajni zvočni impulzi, ki preplavljajo vse njegove kotičke. Ti prihajajo iz kačastih cevi, ki prepredajo ne le naslikane podobe temveč celoten prostor,  od koder silijo še naprej v zunanjost. Gledalec se ob tem dokončno zave, da je tudi on del tega deplasiranega sveta …
Uroš Weinberger (1975) je leta 2003 zaključil študij slikarstva in leta 2005 tudi podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2002 se je izpopolnjeval na Akademiji za likovno umetnost v Sofiji (Bolgarija). Leta 2009 se je izpopolnjeval na kulturni rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Berlinu (Nemčija). Živi in ustvarja kot samostojni kulturni ustvarjalec v Ljubljani.

Vpogled v delo:

Vtisi z odprtja:

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri