Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Razstava Spominjamo se Lubenskih čpinarjov gostuje v galeriji Kašča

Razstava Spominjamo se Lubenskih čpinarjov gostuje v galeriji Kašča

Razstava Spominjamo se lubenskih čpinarjov je na ogled v galerji Kašča v župnišču v Radovljici od 1. do 19. junija vsak dan med 17. in 19. uro.

Razstava je nastala v nizu razstav ob 60. letnici Gorenjskega muzeja. Razstavljamo nekatere najstarejše kose etnološke dediščine, ki jo hranimo v Gorenjskem muzeju. Avtorica razstave je etnologinja mag. Tatjana Dolžan Eržen.

Etnološko dediščino so začeli zbirati že ob ustanovitvi muzeja, v ta namen so leta 1956 zaposlili etnologinjo Vando Stefanciozo, ki pa je že naslednje leto odšla. V inventarno knjigo so bile najprej vpisane panjske končnice, slike na steklo, deli narodne noše in lončenina. Večino izdelkov lončarjev iz Ljubnega sta za muzej pridobili kustosinji etnologinji Eva Rudolf (1957–1959) in Anka Novak (1959–1992). Anka Novak, ki je raziskala gorenjsko lončarstvo, je kose iz naše zbirke lončenine predstavila na naslednjih razstavah: Domače obrti na Gorenjskem (Kranj, 1965), Gorenjsko lončarstvo (Radovljica, 1980) in Ljudska umetnost na Gorenjskem (Kranj in Beljak, 1965, 1980; Dunaj 1981). Najlepša kosa ljubenske lončenine, dvobarvno pečnico s šopkom rož in veliko skledo z bogatim ornamentom je vključila tudi v razstavo Ljudska umetnost na Gorenjskem, ki je še vedno na ogled v drugem nadstropju Mestne hiše v Kranju.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri