Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 30 maja 2024

Scroll to top

Top

Razstava Oživljen spomin na sitarstvo

Razstava Oživljen spomin na sitarstvo

V Gorenjskem muzeju smo zapisali in s tem ohranili pred pozabo tako vzorce za izdelavo sit kot tudi osnove tkanja žime. Spomin smo oživeli v četrtek, 15. maja v Mestni hiši v Kranju, Glavni trg 4. Predstavili smo našo najnovejšo publikacijo z navodili za tkanje žimnatih sit.

V bližnji kranjski okolici, zlasti v Stražišču in Bitnjah, so vsaj 400 let tkali sita iz žime konjskih repov. Ta sita so uporabljale predvsem gospodinje za sejanje moke. Tkanje z žimo je sicer podobno vsakemu tkanju, poseben pa je material in zato celoten postopek. Ker zaradi žime ni bila mogoča strojna izdelava sit, so ta pred 50. leti popolnoma nadomestila cenejša žičnata in nato plastična sita. Z zadnjimi sitarji, tkalci žimnatih sit, izginja tudi znanje tkanja žime, čeprav je ta dejavnost več stoletij dajala kruh tako revnim sitarjem kot tudi trgovcem s siti. Nekateri med njimi so s tem poslom tako obogateli, da so si pridobili celo plemiški naziv. Večino sit so v preteklosti prodali na tujih tržiščih in tako s siti širili dober glas o Stražišču in Kranjski po evropskih deželah. Tkanje žimnatih sit je velika posebnost v slovenskem in evropskem prostoru, zato jo velja ohraniti.

VLJUDNO VABLJENI!

Če želite tiskati priročnik, preprosto kliknite na sliko:

foto09


Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri