Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 17 aprila 2024

Scroll to top

Top

Razstava Zakladi muzejev Gorenjske v Radovljici

Razstava Zakladi muzejev Gorenjske v Radovljici

Razstava, ki je nastala v sodelovanju vseh muzejev, ki delujejo na Gorenjskem: Gorenjski muzej, Loški muzej, Gornjesavski muzej, Medobčinski muzej Kamnik, Muzeji radovljiške občine in Tržiški muzej
se tokrat odpira v Šivčevi hiši v Radovljici. Odprtje bo v petek, 1. februarja 2013, ob 18. uri.

S skupno razstavo, ki jo spremlja tudi publikacija, smo se odločili, da javnosti predstavimo nekaj značilnih in unikatnih muzealij, ki jih hranimo v muzejih.

Vsak izmed muzejev predstavlja nekaj drobcev svoje bogate in unikatne kulturne dediščine. Gorenjski muzej se predstavlja z bogatimi arheološkimi najdbami iz grobov iz obdobja preseljevanja ljudstev, z listino kranjskega župnika Kolomana, Zajčevim osnutkom za Prešernov spomenik, krstno zibelko, kamnito skulpturo Lojzeta Dolinarja ter telefonom ETA 85, ki ga je izdelovala tovarna Iskra v Kranju. Rdeča nit s katero se predstavlja Loški muzej je bogata srednjeveška dediščina tisočletnega mesta, ki bi ga lahko imenovali tudi mesto muzej. Njegov izgled v času srednjega veka lepo ponazarja votivna slika iz Sopotnice, katere kopijo je leta 1840 naslikal France Kos, medtem ko drobce srednjeveške materialne zapuščine predstavljajo svečnik v podobi paža, ohranjeni deli otroških igrač, gotska pečnica z arhitekturnim okrasom, sedelni stremeni ter renesančno poslikano posodje iz 15. in 16. stoletja, t.i. Loška slikana meščanska keramika. Gornjesavski muzej Jesenice postavlja na ogled skrinje in skrinjice, med katerimi poleg poslikane kmečke in potovalne skrinje srečamo škatlo za hrambo zaseke, železno blagajno, spominsko šatuljo ruskega vojnega ujetnika iz 1. svetovne vojne ter škatlo Moje gore s planinskimi dnevniki Minke Mali. Medobčinski muzej Kamnik svojo predstavitev začenja z rimskim ključem odkritim v vodnjaku v Suhadolah, nadaljuje pa s hišnim oltarčkom Lovrenca Erzarja, pisavo za trniče iz rezljanega lesa, mizico Thonetovega pohištva ter upodobitvijo Desetnice znanega slikarja Mihe Maleša. Muzeji radovljiške občine se predstavljajo s poslikanimi panjskimi končnicami ter nastajajočo zbirko kroparskega umetnega kovaštva, graverstva in cizelerstva, kar lepo ponazori pepelnik leščerba s ptico, dvoramni Bertoncljev poročni svečnik ter vaza okrašena z geometrijskimi ornamenti. Tržiški muzej predstavlja svoje obrti, ki so mestu ves čas zagotavljale obstoj in prepoznavnost tudi v nadregionalnem smislu. Mednje sodijo usnjarska, čevljarska ter tekstilna in barvarska obrt, ki so na razstavi zastopane z značilnimi predmeti: usnjarsko tehtnico, težkim okovanim čevljem kvedrovcem, lesenim zajcem za sezuvanje čevljev ter tiskarskimi modeli za ročno barvanje kotenin.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri