Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Slepi in slabovidni, vabljeni v eko muzej Oplenova domačija

Slepi in slabovidni, vabljeni v eko muzej Oplenova domačija

Vas Studor postaja igrišče oživitve starodavnih zgodb in bogate dediščine. V eko muzeju Oplenova hiša smo razvili vsebine za ranljivo skupino slepih in slabovidnih.

Navodila za premikanje in gibanje v prostoru potekajo prek tipne mreže na tablici – uporabnost in razumevanje tehnologije razširja dovzetnost prostora in vsebin. Informacije jim tablična inovativnost (programska in tipna) podaja še prek zvočnih opisov, ki sledijo gibanju obiskovalca in ga usmerjajo ter vodijo po prostoru. Gibanje obiskovalca tehnologija prepozna s premikanjem, prek tipne mreže pa tudi obiskovalčev interes za poglobljene informativne vsebine, ki so mu na poti ali pred njim. Posebnost muzeja je, da je za slepe in slabovidne dovoljeno dotikanje razstavnih eksponatov, kar poveča doživetje, s takšno tablico pa omogoča samostojno gibanje in odkrivanje muzeja, brez da bi bili prikrajšani za zgodbe, ki jih eko muzej Oplenova hiša na prvi pogled skriva.

Tablice s tipno mrežo in vsebinami za slepe in slabovidne so lahko tudi izjemen učni pripomoček za vse, ki jih svet, ki mu manjkajo svetlobe in barve, zdi vreden raziskovanja.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri