Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

Strip o Prešernu

Strip o Prešernu

Bliža se 8. februar in tik pred praznikom je luč sveta ugledal Strip o Prešernu, ki ga bomo predstavili tudi na razstavi v Prešernovi hiši. Strip sta ustvarila naša pedagoginja Magda Zore in akademski slikar Jože Trobec. Cena stripa 14,70 eur. 

Strip je možno kupiti v Prešernovi hiši, Mestni hiši in gradu Khislstein, na voljo je tudi v naši spletni trgovini. 

Magda Zore pravi takole: »Strip je sproščen, poljuden žanr. Prva težava, ki sem jo morala rešiti v svoji glavi, preden sem položila prve besede v usta našega pesnika, je bilo prehudo strahospoštovanje, ki mi je nekako zavezalo jezik. Pa sem se bila prisiljena sprostiti in mi je uspelo. Strip o Prešernu naj bi imel tudi didaktično poslanstvo. Že pred mnogimi leti sem imela po tisočih vodenjih šolarjev po Prešernovem spominskem muzeju občutek, da o njem vem vse, pa ni tako. Spet sem vzela v roke Slodnjakov roman Neiztrohnjeno srce, pa Mušičeve zbrane spomine sodobnikov in drugo literaturo, da o večerih, ko namesto kake kriminalke gledava nadaljevanko o Prešernu, sploh ne govorim.

V stripu ima seveda risba vsaj takšno težo, kot besedilo. Niti ene od skupno okrog 420 sličic (52 strani) ni, pri kateri z Jožetom ne bi razpravljala najmanj četrt ure. Naj razložim.

Prva stran, rojstna hiša. Joj, te značilne stopnice je hiša dobila šele po požaru več kot pol stoletja po pesnikovem rojstvu! Kakšen vhod pa je bil leta 1800? Pa streha? Do požara je bila slamnata, Jože pa je narisal današnjo! No, ker je bila Vrba tretjega decembra verjetno zasnežena, sva to težavo enostavno rešila. Kakšen plašč je nosil oče Šimen? Jože mu je sprva narisal hlače do tal, ki so jih nosili šele dobri dve desetletji kasneje, pa še to samo meščanski gospodje! Ne, Mina doma rute ni imela zavezane spredaj, tako je bilo samo, ko je šla od doma. Popravek: ruto narisati zavezano zadaj. S kakšnim vozem so malega Franceta peljali na Kopanj k stricu? Seveda sledi brskanje po slikah, risbah, opisih…«

Vabljeni k nakupu!

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri