Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Študijski krožki v Gorenjskem muzeju v letu 2014

Študijski krožki v Gorenjskem muzeju v letu 2014

V Gorenjskem muzeju smo v letu 2014 izpeljali tri krožke.

Jože Dežman je s člani krožka Kranjski Demos II posnel šest intervjujev o nastanku in delovanju Demosa v Kranju. V letu 2013 so pripravili zbirko dokumentov, letos pa je nastal tako pregled arhivov kot tudi petnajst radijskih oddaj. Posnete izjave bodo osnova za pripravo dokumentarnega filma v prihodnosti. V nadaljevanju pričakujemo sodelovanje tudi drugih akterjev Demosa ne samo iz nekdanje občine Kranj, ampak tudi iz drugih gorenjskih občin.

V krožkih Oblačila 19. stoletja in Razstava starih oblačil so se pod mentorstvom Tatjane Dolžan Eržen zbrali raziskovalci oblačenja v preteklosti ter garderoberji in šivilje folklornih skupin. V prvem so raziskovali oblačila v etnološki zbirki Gorenjskega muzeja in pripravili praktične smernice za katalog teh oblačil, vzorčne opise in mere. V drugem so prispevali svoj delež k razstavi teh oblačil, komentirali scenarij, fotografsko gradivo, ogledali so si razstavo v Kamniku ob dnevih narodnih noš Mala maša po suknji praša. Izmenjava znanja med člani je bila ob pregledovanju oblačil izjemna, posamezna srečanja so trajala praviloma po pet ur. Pripravili so obisk pri Minki Kocjanc, šivilji narodnih noš, folklornici in kulturni delavki v Bohinju. Članom krožka je predaval krznar Marjan Petač, ki rekonstruira stare postopke strojenja usnja. Z izkušeno trgovko in poznavalko tekstilij Nežko Zlobko pa so določali materiale, iz katerih so narejena oblačila v 19. stoletju. Za razstavo so med drugim pripravili tudi izjave, kaj jim stara oblačila pomenijo.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri