Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 29 maja 2024

Scroll to top

Top

Valvasorjeva nagrada za izredne dosežke in Valvasorjev nagelj

Valvasorjeva nagrada za izredne dosežke in Valvasorjev nagelj

Danes je v Narodni galeriji potekala podelitev Valvasorjevih odličij za izjemne dosežke na področje muzealstva, ki jih podeljuje Slovensko muzejsko društvo.

Z velikim veseljem sporočamo, da je kolega Gašper Peternel, kot vodja projekta in avtor, skupaj z Dušanom Grobovškom, Ariano Furlan Prijon in Andrejem Štularjem prejel Valvasorjevo nagrado za izredne dosežke za stalno razstavi v Prešernovi hiši Prešeren – pesnik. 

Kot je zapisala Komisija za podeljevanje Valvasorjevih nagrad, priznanj in diplom: “Avtorji projekta z razstavo Prešeren – pesnik, premišljenim konceptom in predstavitvijo v izvirnem pesnikovem okolju postavljajo poezijo največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna  za kulturni temelj in steber slovenstva. K branju in zlasti razumevanju njegove poezije so pritegnili mlade. Z vsebinsko zasnovanim trajnostnim pristopom k ohranjanju spomina na življenje in delo pesnika je razstava izhodišče novih izobraževalnih, kulturnih in umetniških projektov.”

Detajl stalne razstave Prešeren – pesnik. Foto: Jelena Justin

Veseli smo, da je nagrado Valvasorjev nagelj za medmuzejski razstavni projekt Ženske zgodbe: Mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete prejela avtorska skupina pod vodstvom kolegice ddr. Verene Vidrih Perko za zgledno sodelovanje skupine muzealcev s strokovnjaki drugih področji in aktualizacijo družbene vloge žensk skozi čas. 

Avtorska skupina projekta: ddr. Verena Vidrih Perko (vodja projekta in soavtorica), dr. Maša Saccara, Snježana Karinja, dr. Nadja Terčon, Špela Prunk, Andrej Preložnik, mag. Matjaž Novšak, Petra Stipančič, Oži Lorber, Jana Puhar, Barbara Trnovec, dr. Maja Bausovac, dr. Karla Oder, Aleksandra Nestorović, Jože Štukl, prof. dr. Helena Gabrijelčič Tomc, doc. dr. Tanja Nuša Kočevar, izr. prof. dr. Dejana Javoršek, Gregor Oštir, Anže Mrak, ter strokovnjaki in sodelavci z drugih področji. 

ISKRENE ČESTITKE

Ambient dela postavitve razstave Ženske zgodbe v Gorenjskem muzeju. Foto: Jelena Justin

Valvasorjeva odličja – knjižica

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri