Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 julija 2024

Scroll to top

Top

Velika noč na Gorenjskem – izbor iz fototeke Gorenjskega muzeja

Velika noč na Gorenjskem – izbor iz fototeke Gorenjskega muzeja

Bliža se Velika noč, zato smo za vas pripravili razstavo izbora velikonočnih fotografij iz fototeke Gorenjskega muzeja. Večini ljudem velika noč pomeni čas pripravljanja pirhov, potice, mesa in hrena, podobe zajčkov, jajc, morda sodelovanje pri obredih kot so blagoslov ognja in jedi, vstajenska procesija, streljanje z možnarji.
Takšna tradicija izhaja iz predkrščanskega slavljenja zmage nad zimo in plodnosti, ki mu je katolištvo nadelo krščansko podobo. Svetopisemska velika noč je praznovanje Jezusove zmage na križu, kjer je zlomil moč sovraštva, greha in vsakršne hudobije. Te zmage je lahko deležen vsakdo, ki veruje, da je Jezus Božji sin in ga je Bog obudil od mrtvih. To je bistvo dobre novice – evangelija. Velika noč (pasha) pa je tudi spomin na veličasten izhod izraelskega ljudstva iz egiptovske sužnosti in Božji praznik prvih sadov zemlje.

Razstava je razdeljena na šest delov:

1. cvetna nedelja

2. priprave na Veliko noč

3. raglje – boga strašijo – ogenj

4. žegen

5. procesije in velikonočni zajtrk

6. velikonočni ponedeljek

Vljudno vabljeni na ogled!

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri