Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 aprila 2024

Scroll to top

Top

Gostujoča razstava Dr. Tomaž Pirc

Gostujoča razstava Dr. Tomaž Pirc

Gorenjski muzej Vas v sodelovanju s Tržiškim muzejem vljudno vabi na odprtje razstave Tomaž Pirc – ob 200. letnici rojstva znanega kranjskega in tržiškega zdravnika v četrtek, 24. aprila 2014 ob 19. 30 uri v podstrešni galeriji gradu Khislstein.

Omenjeno razstavo je v oktobru 2013, ko je minilo 200 let od rojstva dr. Tomaža Pirca, postavil Tržiški muzej v galeriji Atrij Občine Tržič. Tomaž Pirc je bil v 19. stoletju eden izmed najslavnejših in najbolj priljubljenih zdravnikov na Kranjskem.

Vtisi z odprtja:

Kot izkušen ranocelnik ter porodničar nekaj časa deloval v rodnem Kranju, med drugim je bil tudi zdravnik dr. Franceta Prešerna, nato se je leta 1850 z družino preselil v Tržič, kjer je deloval vse do svoje smrti leta 1880. Področje raziskovanja Tomaža Pirca je posegalo tudi na področje farmacije, v Tržiču je namreč imel svojo lekarno. Vešč je bil pri pripravi ter predpisovanju zdravil, o tem pričajo tudi ohranjeni originalni recepti, ki predstavljajo dobre primere farmakoterapije 19. stoletja. Pričujoča razstava, ki predstavlja življenje in delo izjemne in za Tržič tako pomembne osebnosti je bila v mesecu marcu postavljena na ogled na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Avtor razstave dr. Jurij Kurillo, zdravnik, naravoslovec in fotograf, ki se z raziskovanjem in delovanjem Tomaža Pirca ukvarja že več desetletij. Razstavljeni  so bili različni predmeti, ki jih hrani Tržiški muzej:  originalna diploma pridobljena na mediko kirurški šoli 1836, kirurgovi originalni recepti, učbenik porodništva, z intarzijo okrašena mizica, v kateri je Tomaž Pirc shranjeval zdravila in ostalo lekarniško opremo.

Razstavljeni so bili tudi porodničarski, zobozdravstveni in ranocelniški instrumentarij z Inštituta za zgodovino medicino Medicinske fakultete, ki nam jih posodila prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec. To so izjemni predmeti iz 18. in 19. stoletja, na primer klešče za puljenje zob, angleški ključ  za ruvanje korenin, klistir, porodne klešče, lesena slušalka za poslušanje ploda, nožki za puščanje krvi.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri