Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Vitrina meseca Nakit iz Kranja. Izdelan po naročilu.

Vitrina meseca Nakit iz Kranja. Izdelan po naročilu.

V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine Vas vljudno vabimo na predstavitev nove vitrine meseca. Tokrat bomo spregovorili in predstavili Nakit iz Kranj v četrtek, 26. septembra 2019, ob 19. uri v Mestni hiši, Glavni trg 4, Kranj.

Iz vsebine Vitrine meseca:

Tokratna vitrina meseca je namenjena seznanitvi naših obiskovalcev z najdbami arheološkega nakita v Kranju, ki še niso bile na ogled. V Gorenjski muzej je polagoma začelo dotekati gradivo, ki so ga prejšnje desetletje odkrili pri številnih arheoloških posegih v mestu. Gradivo, ki je bilo odkrito med temelji prazgodovinskih, antičnih in srednjeveških hiš, se običajno ne more kosati z nakitom, ki je premožne pokojnike spremljalo v onstranstvo in ga odkrivamo v grobovih. Dejstvo pa je, da nam ti skromni drobci lahko veliko povedo o delavnicah, ki so našle prostor v samem naselju. Odkritja okoli gradu Khiselstein, pa tudi na Glavnem trgu in drugje, kažejo na živahno obrtno dejavnost, ki se je skozi tisočletja odvijala  na tleh našega mesta. Blišč redkih kosov nakita iz grobov, posebej na Lajhu, pa kaže na kupno moč in trgovske stike prebivalstva posebej s Sredozemljem.

Namen vitrine je z izbranimi predmeti opozoriti na pomen kulturne kranjske dediščine, ki v svoji materialni in duhovni  vseizpovednosti postavlja mesto Kranj v središče razvoja slovenske kulture.

VLJUDNO VABLJENI

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri