Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Vitrina meseca Ženske zgodbe – Gospodarice, žene, ljubice in matere

Vitrina meseca Ženske zgodbe – Gospodarice, žene, ljubice in matere

Vljudno vabljeni na predstavitev Vitrine meseca

ŽENSKE ZGODBE – Gospodarice, žene, ljubice in matere

v četrtek, 13. avgusta 2020, ob 12. uri v avli Mestne hiše, Glavni trg 4, Kranj.

Ob izbranih mitoloških likih znamenitih antičnih grških žensk, boginje Here, zveste soproge Penelope, žrtvovane Ifigenije in morilke Klitamnestre bodo predstavljeni izbrani arheološki predmeti kot metafore najbolj prepoznavnih lastnosti mitološke osebnosti, ki so hkrati arhetipske lastnosti sodobne ženske.

Razstavljeno arheološko gradivo iz Gorenjskega muzeja, Pomorskega muzeja Sergej Mašera, Pokrajinskega muzeja Celje, Notranjskega muzeja Postojna, Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož in Loškega muzeja Škofja Loka bo obsegalo predmete osebne nege in značilne ženske opreme od prazgodovine do sodobnosti, ki ženskam dodeli pravice in jih požene v klance odkritega družbenega spopada. Ob predmetih se bomo spraševali katere ženske so usodnejše, katere močnejše in katere srečnejše. Odgovorov ne bomo ponujali.

Podnapis k naslovni fotografiji:

Železodobni stekleni jagodi v obliki ovnove glave, odkriti na Kapiteljski njivi, grob VII/28, 5. -4. stoletje pred Kr. (Foto: B. Križ, Dolenjski muzej)

VLJUDNO VABLJENI

Mars / Ares in Venus / Afrodita, ki ju je zasačil Hafajst, Joachim Wtewael, 1601 (Vir: https://aquileana.wordpress.com/2014/10/02/greek-mythology-aphrodite-hephaestus-ares-and-her-other-lovers/)

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri