Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | June 16, 2019

Scroll to top

Top

3. zgodovinski dan – Gorenjska v času prve svetovne vojne in soška fronta 1915 – 1917

3. zgodovinski dan – Gorenjska v času prve svetovne vojne in soška fronta 1915 – 1917

Vljudno vabljeni v ponedeljek, 18. junija 2018, ob 9. uri v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 42.

V letošnjem letu mineva 100 let od konca prve svetovne vojne. Obletnico bomo v Gorenjskem muzeju obeležili s 3. zgodovinskim dnevom, ki bo posvečen dogajanju na Gorenjskem in soški fronti v času prve svetovne vojne.

Glavni poudarek srečanja bo na vlogi Gorenjske v času prve svetovne vojne. Z odprtjem soške fronte so v življenja Gorenjcev prišle večje spremembe, saj so občutili strah in negotovost vojne. V neposrednem stiku z vojno je bilo na Gorenjskem območje Bohinja, ki je dobilo status etapnega območja med fronto in zaledjem. Glede na to razdelitev je Gorenjska tako dobila status vojnega zaledja.

Trinajst predavateljev, ki prihajajo iz različnih strokovnih krogov, bo predstavilo življenje v gorenjskem zaledju soške fronte, proizvodnjo nekaterih industrijskih in obrtnih obratov na Gorenjskem za vojne potrebe, značilnosti bojevanja na soški fronti in vojna pokopališča ter spomenike prve svetovne vojne na Gorenjskem. Čaka nas tematsko pester program, v okviru katerega bomo prvo vojno interpretirali iz različnih vidikov.

V času srečanja si bo v gradu Khislstein mogoče ogledati tudi občasno razstavo V roki puškica, doma pa ljubica: leto 1917 na soški fronti in v zaledju Gorenjske, ki je bila pripravljena ob počastitvi spomina na stoto obletnico konca soške fronte.