Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 aprila 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave K Mariji Pomagaj na Brezje

Odprtje razstave K Mariji Pomagaj na Brezje

Vljudno Vas vabimo na ogled razstave K Mariji Pomagaj na Brezje 1814 – 2014 v Mestni hiši Gorenjskega muzeja. Razstava je posvečena 200 letnici milostne podobe matere božje na Brezjah, avtorja Leopolda Layerja in zgodovini romanj v ta sveti kraj. Avtor razstave je Jože Dežman.

Razstava bo na ogled do konca julija 2014.

Brošura razstave

Knjiga K Mariji Pomagaj na Brezje (1814 – 2014)

Utrinka z odprtja:

Leta 1814 je Leopold Layer, kranjski slikar, v zahvalo za milostno rešitev iz napoleonskih ječ, poslikal kapelico Marije Pomagaj na Brezjah. Kapelica je bila k podružnični cerkvici sv. Vida prizidana leta 1800. Layer je naslikal tudi podobo Marije Pomagaj, zaradi katere so Brezje postale najbolj obiskan slovenski romarski kraj. Leta 2000 je slovenska škofovska konferenca razglasila manjšo baziliko na Brezjah za slovensko Marijino narodno svetišče. Čaščenje Marije Pomagaj je eden osrednjih duhovnih modernizacijskih procesov, ki potekajo vzporedno z rojevanjem slovenske nacije.

Razstava je sestavljena iz več kontinuiranih zgodb: Cranach in Layer, Milostni dogodki, Romarske knjige, Prva in druga svetovna vojna, Marija Pomagaj in svetovno slovenstvo, Drugi evharistični kongres 1935, Rakovnik, 29. maja 1943, Celje 2010 – slovenski evharistični kongres, Janez Pavel II.

Dvestoletnica je praznik, s katerim obujamo odlična izročila romanj k Mariji Pomagaj na Brezje. Evropska podoba, nacionalna Marija, največje slovensko duhovno zdravilišče, simbolna točka Slovenije in svetovnega slovenstva … Dovolj razlogov za raziskovanje in praznovanje.

Pogovor z avtorjem razstave Jožetom Dežmanom za Radio Kranj:

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri