Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

3. zgodovinski dan – Gorenjska v času prve svetovne vojne in soška fronta 1915 – 1917

3. zgodovinski dan – Gorenjska v času prve svetovne vojne in soška fronta 1915 – 1917

Vljudno vabljeni v ponedeljek, 18. junija 2018, ob 9. uri v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 42.

V letošnjem letu mineva 100 let od konca prve svetovne vojne. Obletnico bomo v Gorenjskem muzeju obeležili s 3. zgodovinskim dnevom, ki bo posvečen dogajanju na Gorenjskem in soški fronti v času prve svetovne vojne.

Glavni poudarek srečanja bo na vlogi Gorenjske v času prve svetovne vojne. Z odprtjem soške fronte so v življenja Gorenjcev prišle večje spremembe, saj so občutili strah in negotovost vojne. V neposrednem stiku z vojno je bilo na Gorenjskem območje Bohinja, ki je dobilo status etapnega območja med fronto in zaledjem. Glede na to razdelitev je Gorenjska tako dobila status vojnega zaledja.

Trinajst predavateljev, ki prihajajo iz različnih strokovnih krogov, bo predstavilo življenje v gorenjskem zaledju soške fronte, proizvodnjo nekaterih industrijskih in obrtnih obratov na Gorenjskem za vojne potrebe, značilnosti bojevanja na soški fronti in vojna pokopališča ter spomenike prve svetovne vojne na Gorenjskem. Čaka nas tematsko pester program, v okviru katerega bomo prvo vojno interpretirali iz različnih vidikov.

V času srečanja si bo v gradu Khislstein mogoče ogledati tudi občasno razstavo V roki puškica, doma pa ljubica: leto 1917 na soški fronti in v zaledju Gorenjske, ki je bila pripravljena ob počastitvi spomina na stoto obletnico konca soške fronte.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri