Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

60 let Gorenjskega muzeja – nova muzejska vitrina v nizu; izbor iz KSF Josip Kunaver

60 let Gorenjskega muzeja – nova muzejska vitrina v nizu; izbor iz KSF Josip Kunaver

V počastitev 60-letnice Gorenjskega muzeja Vas vljudno vabimo na ogled razstave fotografij Josipa Kunaverja – izbor iz zbirke Kabineta slovenske fotografije. Razstava bo na ogled do 21. oktobra.

Muzejski list

Vtisi z odprtja:

Razstavljene fotografije so najbrž nastale v časovnem obdobju od okrog 1910  do okrog 1940. Med fotografskimi razglednicami so namreč tudi motivi, ki jih je Josip Kunaver objavljal v Planinskem vestniku. Med njimi je na primer fotografija »Velika Planina pod snegom«, (1. številka Planinskega vestnika iz leta 1913), ki velja za prvo objavljeno fotografijo smučarja v zimski pokrajini nasploh.  Nekatere fotografije je mogoče datirati s pomočjo na njih zajetih planinskih domov in drugih stavbnih objektov in spomenikov.

Leta 1924 je osrednji odbor Slovenskega planinskega društva objavil v Planinskem vestniku notico, s katero je člane društva obvestil, da ima na zalogi »krasne fotografične serije planinskih slik iz Julijskih Alp, Karavank in Kamniških planin«. Deset fotografij je bilo v pisarni SPD mogoče dobiti za 30 dinarjev. Iz nadaljevanja notice izvemo, da gre za Kunaverjeve fotografske razglednice: »Celotne serije, 100 fotografičnih plan. slik za 200 Din napravi g. amateur fotograf Jos. Kunaver, ako se priglasi vsaj 50 odjemalcev na naslov pisarne SPD v Ljubljani. – Slike v obliki razglednic so priznano krasni posnetki naših planin; priporočamo jih kar najtopleje vsem turistom in sploh vsem ljubiteljem naših gorá.«

Med planinskimi motivi prevladujejo panoramski pogledi na gore. Kunaver je pogosto v ospredje gorskih motivov postavljal drobno človeško figuro. S tem motivnim pristopom, ki izvira iz romantičnega slikarstva, je poudarjal mogočnost gorskega sveta.

Gorske in druge motive je pogosto fotografiral v proti svetlobi. Z difuzijo svetlobnih žarkov je okrepil razpoloženjsko noto motivike. Poseben sklop tvorijo nočne vedute Ljubljane, osvetljene z električno osvetljavo, ki jih lahko povežemo tudi s Kunaverjevem poklicnim delovanjem na področju elektrifikacije Ljubljane.

Velika Planina 2 Zamrznjeni slap Peričnik v Vratih

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri