Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

Dnevi evropske kulturne dediščine – Dediščina gre v šole

Dnevi evropske kulturne dediščine – Dediščina gre v šole

Z letošnjo temo Dnevov evropske kulturne dediščine želimo v ospredje postaviti pomen izobraževanja o dediščini. Naš izziv je, kako dediščino približati vsem starostnim skupinam, predvsem najmlajšim vrtčevskim otrokom, osnovnošolcem, srednješolcem in tudi šolajočim se odraslim. Že lani smo v Nacionalnem programu za kulturo 2014–2017 začrtali smernice nacionalnega medresorskega projekta Teden kulturne dediščine kot ukrep za spodbujanje sodelovanja med vzgojno-izobraževalnimi ustanovami in kulturnimi zavodi. Nosilec projekta je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije skupaj s partnerji Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo in Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO. V Tednu kulturne dediščine vidimo priložnost, da se povežemo in zapolnimo vrzeli, ki jih med nas postavljajo zakoni in okvirji institucionalnega delovanja. Širjenje zavesti o pomenu kulturne dediščine med mladimi tudi mednarodna skupnost prepoznava kot osnovno človekovo pravico, osnovo za razvoj vseh posameznikovih sposobnosti za izzive sodobnega časa ter za ustvarjanje kreativne in kulturno ozaveščene družbe.

V Gorenjskem muzeju smo za vas pripravili:

ponedeljek in torek, 29. in 30. septembra 2014, ob 10. uri v gradu Khislstein

Arheološka delavnica VRNITEV V KAMENO DOBO.

v sredo, 1. oktobra 2014, ob 17. uri v gradu Khislstein.

Arheološka delavnica IZDELOVANJE KOPIJE LANGOBARDSKE SPONKE.

Otroci bodo iz Fimo mase izdelovali kopije langobardskega nakita, ki je bil odkrit na kranjskem Lajhu.

– v četrtek in petek, 2. in 3. septembra 2014, od 10. do 12. ure v gradu Khislstein

Kulturni dan SLOVANI V KRANJU. Učenci bodo na dveh delavnicah, Izdelovanje uhanov ali obsenčnih obročkov iz bakrene žice in Sestavljanje slovanske ženske noše iz platna, spoznali vsebine povezane s Slovani.

v soboto, 4. oktobra 2014, ob 10. uri

ZAKLJUČNI ARHEOLOŠKI FESTIVAL.

Pasica DEKD

 

 

dekd-2012.jpg

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri