Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Dnevi evropske kulturne dediščine – Muzejski večer Bohinjska praznična noša

Dnevi evropske kulturne dediščine – Muzejski večer Bohinjska praznična noša

V torek, 29. septembra 2015, smo v Muzeju Tomaža Godca pripravili muzejski večer o Bohinjski praznični noši. Predavala je mag. Tatjana Dolžan Eržen.

Oblačil iz Bohinja je v etnološki zbirki Gorenjskega muzeja veliko. Bohinjke so še pred prvo svetovno vojno ob delavnikih nosile krilo z životkom, revenješ pa so se tako oblekle tudi za k maši. Moški so vztrajali v irhastih podkolenskih hlačah, revnejši v dolgih hlačah, pozimi izdelanih iz raševine, poleti iz lanu. V naši zbirki se je ohranilo veliko oblačil iz Bohinja, še zlasti v Oplenovi hiši pod Studorom.

Utrinki s predavanja:

SPJ_0609

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri