Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 24 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Bleiweis, Novice in narodno prebujanje

Odprtje razstave Bleiweis, Novice in narodno prebujanje
Kdaj:
14 november 2019 @ 18:00 – 19:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2019-11-14T18:00:00+01:00
2019-11-14T19:30:00+01:00

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na odprtje razstave Bleiweis, Novice in narodno prebujanje v četrtek, 14. novembra 2019, ob 18. uri v Prešernovi hiši v Kranju, Prešernova 7.

Janez vitez Bleiweis plemeniti Trsteniški je bil slovenski publicist, politik, magister veterine, doktor medicine in narodni buditelj. Osnoval in urednikoval je prvi slovenski časopis Kmetijske in rokodelske novice (Novice). Bil je profesor na liceju v Ljubljani, deželni živinozdravnik, ljubljanski občinski svetnik, deželni odbornik, član Jugoslovanske akademije znanosti in umetnosti ter predsednik Slovenske matice. Z Novicami, ki so bile dolgo časa edini časopis v slovenskem jeziku, je odločilno vplival na razvoj slovenskega jezika in z njim povezane narodne zavesti ter kulture. Na razstavi je predstavljena osebnost Janeza Bleiweisa, ki je kljub izrazito dominantni poziciji uveljavljala dialog in skupne rešitve za napredek slovenskega naroda. Poudarek je na Bleiweisovem odnosu do kulturno družbenih  vprašanj, ki se razkrivajo skozi Novice. 

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri