Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 3 oktobra 2023

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Izurjeni za gorsko vojskovanje: I. planinski pehotni polk Vojske Kraljevine Jugoslavije

Odprtje razstave Izurjeni za gorsko vojskovanje: I. planinski pehotni polk Vojske Kraljevine Jugoslavije
Kdaj:
16 september 2022 @ 18:00 – 19:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2022-09-16T18:00:00+02:00
2022-09-16T19:00:00+02:00
Kje:
Muzej Tomaža Godca
Zoisova 15
4264 Bohinjska Bistrica

Vljudno vabljeni na odprtje razstave 

Izurjeni za gorsko vojskovanje: I. planinski pehotni polk Vojske Kraljevine Jugoslavije

v petek, 16. septembra 2022, ob 18. uri v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici. 

Prvi planinski pehotni polk Vojske Kraljevine Jugoslavije je bil specialna planinska enota. Obvladali so vsa načela taktike gorskega bojevanja: gorništvo, smučanje in reševanje v gorskem svetu. Svoje urjenje pa so redno opravljali tudi v Bohinju. Vojaška ekipa je celo sodelovala na mednarodnih smučarskih tekmah v patrolnem teku. Leta 1937 je na svetovno prvenstvo v Chamonixu odpotoval Bohinjec Joža Podlipnik. Z razstavo vam odkrivamo zgodovino tega skoraj pozabljenega polka.

Na otvoritvi bo nastopil pevski zbor Gorščaki, ki deluje pod okriljem Združenja vojaških gornikov Slovenije. Vsebino so prispevali Lojze Budkovič, Janez Kavar, Aleš Žlebnik in Aleš Zelenko.

Razstava bo na ogled do 1. januarja 2023.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri