Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Bi ga zibal ali zvrnil?: 210 let od konca Ilirskih provinc

Odprtje razstave Bi ga zibal ali zvrnil?: 210 let od konca Ilirskih provinc
Kdaj:
14 december 2023 @ 18:00 – 19:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2023-12-14T18:00:00+01:00
2023-12-14T19:00:00+01:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj

Vljudno vabljeni na odprtje razstave

Bi ga zibal ali zvrnil?: 210 let od konca Ilirskih provinc

v četrtek, 14. decembra 2023, ob 18. uri v Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4. 

Razstava bo na ogled do konca februarja 2024. 

Napoleon Bonaparte je 14. oktobra 1809 v Schönbrunnu pri Dunaju razglasil Ilirske province. Nastala je čudna država, »dežela pritiklina« francoskega cesarstva. V njej so izobešali francosko zastavo in uporabljali francoski grb. Nekateri francoski zakoni so veljali, vendar ne vsi. Kranjska je bila ena izmed šestih civilnih provinc, ki so jo sestavljale. Del Kranjske je bila tudi Gorenjska, ki je imela upravno status okrožja. Sprva je spadala pod distrikt Ljubljana, od leta 1813 pa v nov distrikt s središčem v Kranju. Na Gorenjskem so bili štirje distrikti: Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Kamnik. Najnižje upravne enote Ilirskih provinc so bile občine – merije. Na Gorenjskem je bilo 31 občin, največja je bila Kranj.

Ilirske province obstajale le štiri leta, a so pustile velik pečat pri ljudeh. V ljudskem izročilu se je iz obdobja Ilirskih provinc ohranilo mnogo pripovedi, spominov in krajev, povezanih s francosko zasedbo. Nekatere so zgodovinsko utemeljene, druge so postale legenda. Vse pa nam razkrivajo predvsem vsakodnevno navzočnost Francozov med ljudmi in izražajo splošno vzdušje v tistem času. Govorijo o hudih bojih s Francozi, o ropih in iskanjih železnih blagajn, o pozitivnih in negativnih lastnostih novih gospodarjev, o obveznih prevozih s konji in voli za francosko vojsko, o oddaji hrane. Nekatere novosti in družbene spremembe so ljudje sprejeli, druge ne. Zelo znana je upodobitev na panjski končnici, na kateri kmet ziblje Francoza. Nekaj časa ga ziblje in mu poje uspavanko, nato pa ima dovolj in ga zvrne iz nje. Bi imeli Francoze radi ali ne? So ilirski časi boljši ali mogoče slabši kot poprejšnji? Nam je ta čas sploh prinesel kaj dobrega? Bi ga zibal ali zvrnil?

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri