Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Herojem revolucije v vojni in miru – Odlikovanja druge Jugoslavije

Odprtje razstave Herojem revolucije v vojni in miru – Odlikovanja druge Jugoslavije
Kdaj:
20 april 2017 @ 18:00 – 19:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2017-04-20T18:00:00+02:00
2017-04-20T19:00:00+02:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
Slovenija
<!--:SI-->Odprtje razstave Herojem revolucije v vojni in miru - Odlikovanja druge Jugoslavije<!--:--> @ Mestna hiša | Kranj | Slovenija

Odlikovanja so služila vzpostavljanju  v osnovi teocentrične strukture, kjer se »pod krinko enakosti vzpostavi kastna piramida, na vrhu katere je diktator Josip Broz Tito kot božanstvo, heroji in funkcionarji sistema so svetniki in misijonarji, proletariat pa izvoljeno ljudstvo”.

Po sovjetskem vzorcu so najprej odlikovali razred bojevnikov z medaljami za hrabrost, spominskimi znaki 1941 in redi narodnega heroja. Odlikovani so bili predvsem komunisti, pa čeprav je bilo v Sloveniji do konca druge svetovne vojne okoli 85.000 smrtnih žrtev, od tega komunistov približno pet tisoč ali kakih šest odstotkov. Nasprotno pa je bilo med 172 slovenskimi narodnimi heroji skoraj 97 odstotkov članov komunistične partije. Tako je revolucionarno prevladalo nad narodnoosvobodilnim. Nosilcev spomenice 1941, torej partizanov od leta 1941, je bilo v  Jugoslaviji sedemindvajset tisoč.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri