Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Iz roda v rod

Odprtje razstave Iz roda v rod
Kdaj:
20 april 2023 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2023-04-20T19:00:00+02:00
2023-04-20T20:00:00+02:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
[:SI]Odprtje razstave Iz roda v rod[:] @ Mestna hiša

Gorenjski muzej vas vljudno vabi na odprtje razstave

Iz roda v rod

Nesnovna kulturna dediščina Gorenjske v slovenskem Registru

v četrtek, 20. aprila 2023, ob 19. uri v Mestni hiši, Glavni trg 4, Kranj.

Trenutno je z območja Gorenjske v Register nesnovne kulturne dediščine vpisanih več kot 30 enot ozirom nosilcev NKD, pri tem Gorenjski muzej kot član delovne skupine Koordinatorja varstva NKD aktivno prispeva k vpisom NKD. Ker so muzeji na splošno prepoznani kot institucije, ki se ukvarjajo pretežno s premično in materialno kulturno dediščino, želimo s tokratno razstavo, ki sovpada tudi z letom, ko obeležujemo 70. letnico delovanja Gorenjskega muzeja, osvetliti pomen muzeja pri ohranjanju in varovanju nesnovne kulturne dediščine na terenu.

Gorenjska je prepoznavna po številnih ohranjenih znanjih in veščinah, uprizoritvah, šegah in izročilu, ki so danes vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine. Med njimi so npr. čebelarstvo, otepanje, izdelovanje malih kruhkov, piparstvo, pletnarstvo, Škofjeloški pasijon, narodno-zabavna glasba, spuščanje gregorčkov idr.

S predstavljenimi vsebinami bo posameznike opomnila na neprekinjena znanja, ki so se ohranila na Gorenjskem in pestrost  človeške ustvarjalnosti.

Letos je tudi 20. letnica sprejetja Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ki je bila sprejeta oktobra 2003 v Parizu.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri