Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 aprila 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Kraljeva zaroka v Muhrovi vili

Odprtje razstave Kraljeva zaroka v Muhrovi vili
Kdaj:
12 februar 2020 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2020-02-12T19:00:00+01:00
2020-02-12T20:00:00+01:00
Kje:
Knjižnica v Bohinjski Bistrici

Gorenjski muzej vas skupaj z Muzejskim društvom Žiga Zois Bohinj vabi v knjižnico Bohinjska Bistrica na ogled manjše razstave z naslovom Kraljeva zaroka v Muhrovi vili. Otvoritev razstave bo 12. 2. 2020 ob 19. uri, na ogled pa bo do konca marca.

Družina Karađorđević je leseno Muhrovo vilo ob Bohinjskem jezeru od leta 1922 uporabljala predvsem za poletne počitnice, v Bohinj na oddih je prihajalo plemstvo od vsepovsod. Med visokimi obisk je bil tudi angleški princ George Kentski, ki se je v Bohinju zaročil z grško princeso Marino. Anton Šenica  je kot član kraljeve garde skrbel tudi za varnost družine Karađorđević. Žena Fani je bila gospodinja, ki je vodila kuhinjo v dvorcu. Kot zvesta uslužbenca sta se pogosto družila s člani kraljeve družine, prisotna sta bila tudi ob zaroki v Bohinju. V zahvalo za svoje delo sta prejela spominski album z zaročnimi fotografijami, Fani pa je skrbno shranila trak s šopka princese Marine. Na razstavi bo na ogled izbor fotografij in pa trak s poročnega šopka, ki ga še danes hrani vnukinja Antona in Fani, Zvonka Šenica.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri