Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Slovani, kakšni Slovani

Odprtje razstave Slovani, kakšni Slovani
Kdaj:
5 april 2017 @ 12:00 – 13:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2017-04-05T12:00:00+02:00
2017-04-05T13:00:00+02:00
Kje:
Pomorski muzej Sergej Mašera
Cankarjevo nabrežje 3
6330 Piran - Pirano
Slovenija

Naša razstava Slovani, kakšni Slovani bo gostvala v Pomorskem muzeju Sergej Mašera v Piranu, Cankarjevo nabrežje 3. Odprtje bo v sredo, 5. aprila 2017, ob 12. uri.

Razstava bo odprta do torka, 30. maja 2017.

Kaj je spodbudilo selitve ljudstev ob koncu Rimskega cesarstva? Notranja kriza imperija, moralna izprijenost, slabo varovane meje? Obet bogatega plena v Rimu? Morda pa so krive vremenske spremembe, izginjanje plodne zemlje in velike lakote na Vzhodu? Kaj pa, če je šlo le za iskanje boljšega življenja? Zanesljivega odgovora ne poznamo, imamo pa številne zgodovinske in arheološke dokaze o selitvenih valovih v drugi polovici prvega tisočletja, ko se je na naša tla naselil slovanski živelj. Eno najpomembnejših arheoloških najdišč te dobe je Kranj s tisoči grobov, odkritimi okoli farne cerkve in v neposredni okolici mesta. Najzgodnejše skupine slovanskega ljudstva so na naša tla vdrle pred okoli 1400 leti skupaj s stepskimi Avari, ki so bili Madžarom sorodno, stepsko ljudstvo. Družili so jih skupni vojaški pohodi. Imeli so podobno nošo in orožje. Tudi preprosta, v zemljo vkopana bivališča so bila enaka. Razlikovali pa so se po veri, običajih in jeziku. Medtem ko je za Avari izginila sled v metežu zgodovine, so se slovanska ljudstva razširila od Vzhoda do osrčja Evrope. Slovanske jezike danes govori v Evropi več kot 260 milijonov ljudi. Arheološke najdbe iz Kranja omogočajo opazovati mešanje prebivalstva in zlivanje kultur med slovanskimi doseljenci in romaniziranimi staroselci. Od 9. stoletja dalje so razlike med okoliškimi vasmi in Kranjem izginile. Pognale so kali tega, čemur danes pravimo slovenska kultura in jezik, naša najdragocenejša dediščina.

VLJUDNO VABLJENI

Slovani_Piran

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri