Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Vzpon in konec bohinjskega rudarstva in železarstva

Odprtje razstave Vzpon in konec bohinjskega rudarstva in železarstva
Kdaj:
19 december 2023 @ 11:00 – 12:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2023-12-19T11:00:00+01:00
2023-12-19T12:00:00+01:00
Kje:
Muzej Tomaža Godca
Zoisova 15
4264 Bohinjsa Bistrica
[:SI]Odprtje razstave Vzpon in konec bohinjskega rudarstva in železarstva[:] @ Muzej Tomaža Godca

Vljudno vabljeni na odprtje razstave VZPON IN KONEC BOHINJSKEGA RUDARSTVA IN ŽELEZARSTVA v torek, 19. decembra 2023, ob 11. uri dopoldan v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici. To je še zadnjih delček, dodan v mozaik stalne razstave bohinjske preteklosti, ki vam jo prikazujemo v Muzeju Tomaža Godca.

Iz vsebine razstave:

Že v starejši železni dobi je Bohinj postal močno rudarsko in železarsko območje. Številna nahajališča dobre železove rude, predvsem bobovca in limonita, so v Bohinj privabila ljudi, ki so imeli znanje, da so lahko iz nje pridobili železo. Rudo so talili v jamah blizu nahajališč, kjer so postavljali preproste vetrne peči. Star postopek taljenja so v srednjem veku postopoma zamenjale velike peči in mehovi v plavžih v bližini vodnih virov. Železarstvo, rudarstvo in oglarstvo so postale pomembne dejavnosti, ki so ljudem v Bohinju omogočale lažje preživetje.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri