Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Dekle iz ozadja zgodovine

Odprtje razstave Dekle iz ozadja zgodovine
Kdaj:
13 junij 2019 @ 19:00 – 20:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2019-06-13T19:00:00+02:00
2019-06-13T20:30:00+02:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
[:SI]Odprtje razstave Dekle iz ozadja zgodovine[:] @ Mestna hiša

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Dekle iz ozadja zgodovine – Ljudmila Belcijan in njena pot v Afriko z družino kneza Pavla Karađorđevića v četrtek, 13. junija 2019, ob 19. uri v Mestni hiši, Glavni trg 4, Kranj.

Razstava bo na ogled do konca avgusta 2019.

Razstava prikazuje življenjsko zgodbo Ljudmile Belcijan iz Predoselj pri Kranju, ki je delala kot guvernanta pri družini Karađorđević. Knez Pavle je namreč kupil grad Brdo, kjer je kasneje delalo številno lokalno prebivalstvo.

Junija 1940 je Ljudmila sprejela povabilo za delo pri družini kneza Pavla na Belem Dvoru. Pustila je službo šivilje in se z vlakom odpeljala v Beograd. Po uspešno opravljenem zdravniškem pregledu je začela z delom. Na Belem Dvoru se je zelo dobro počutila, še bolj pa je bila vesela novice, da bo poletje s Karađorđevići preživela na gradu Brdo.

Kraljevina Jugoslavija je pod knezom Pavlom pristopila k trojnemu paktu, da bi se izognila vojaškemu spopadu s Hitlerjevo Nemčijo in z Mussolinijevo Italijo. 27. marca 1941 je vojska izvedla državni udar, strmoglavila vlado, ukinila regentstvo ter razglasila mladoletnega kralja Petra II. za polnoletnega. Kneza Pavla z družino so prisilili k umiku v Grčijo. Z njimi je odšla tudi Ljudmila Belcijan. Začasno namestitev so dobili pri družini kneginje Olge na dvorcu Tatoi, severno od Aten. 

Pregnana družina kneza Pavla je skupaj z Ljudmilo Belcijan pot nadaljevala iz grškega letališča Tatoi v Egipt. Namestili so se blizu Kaira, kjer so prebivali manj kot en mesec.

Konec aprila 1941 so leteli preko Kartuma v Kenijo. Pot so nadaljevali z vlakom in avtomobili ter 28. aprila 1941 prispeli do jezera Naivasha, severno od Nairobija. Leta 1943 so Kenijo zapustili in se preselili v Južnoafriško republiko.

PRIJAZNO VABLJENI

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri