Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Pogovor z nagrajencem Prešernovega sklada Dušanom Jelinčičem

Kdaj:
8 avgust 2023 @ 20:00 – 21:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2023-08-08T20:00:00+02:00
2023-08-08T21:30:00+02:00
Kje:
pod grajsko lipo pred gradom Khislstein
Tomšičeva 44
4000 Kranj

Torkov kulturni vdih pod grajsko lipo, na vrtu gradu Khislstein bo literarno obarvan. V goste prihaja pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, letošnji nagrajenec Prešernovega sklada. Nagrado je prejel za roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca.

Z gostom se bo pogovarjala dr. Nelida Nemec.

Dogodek bo v torek, 8. avgusta 2023, ob 20. uri na vrtu gradu Khislstein. V primeru slabega vremena bo dogodek v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše, Tomšičeva 42. 

Odlomek iz utemeljitve dr. Vilme Purič: 

Tržaški pisatelj Dušan Jelinčič se v romanu Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca dotika vprašanja preživetja slovenskega človeka sredi skrajnega nasilja italijanske fašistične raznarodovalne politike. Navajanje preverjenih dejstev dopolnjuje opisovanje psihološkega stanja posameznika v situaciji nemoči, ko mora v sebi oblikovati mentalno držo odpora, s katero lahko ne le preživi, ampak tudi ohrani svoj prvinski humanistični etos, ostane duhovno neuklonljiv in vrednostno osredinjen.

V tej luči avtor ubesedi težko izkušnjo očeta, Zorka Jelinčiča, ustanovitelja in voditelja prvega odporniškega gibanja TIGR, obsojenca na procesu posebnega sodišča leta 1931, ki je svoj boj za slovenski jezik plačal z devetletnim zaporom v italijanskih ječah, v katerih je prestal vsakovrstna mučenja. Ravno zaradi nazornega etičnega imperativa, ki prerašča individualno sfero in zajame celo kolektivno držo, se besedilo vključuje v tradicijo slovenskega romana na Tržaškem. Ta od konca druge svetovne vojne dalje ustvarja veliki kolektivni tekst, usmerjen v literarizacijo fašistične ere in vojne ter na novo premišljuje o minuli zgodovinski travmi in vprašanju narodne identitete.

S svojo ganljivo pripovedjo in globoko etično naravnanostjo roman Dušana Jelinčiča Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca prestopa v nadzgodovinsko razsežnost. 

Pisatelj in publicist Dušan Jelinčič. Foto: Tone Stojko

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri