Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Naš cesar je tu, Gorenjska se klanja: 140 let od obiska Franca Jožefa I.

Odprtje razstave Naš cesar je tu, Gorenjska se klanja: 140 let od obiska Franca Jožefa I.
Kdaj:
11 julij 2023 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2023-07-11T19:00:00+02:00
2023-07-11T20:00:00+02:00
Kje:
Prešernova hiša
Prešernova 7
4000 Kranj
[:SI]Odprtje razstave Naš cesar je tu, Gorenjska se klanja: 140 let od obiska Franca Jožefa I.[:] @ Prešernova hiša

V torek, 11. julija 2023, vas ob 19. uri vabimo v Prešernovo hišo na odprtje razstave

Naš cesar je tu, Gorenjska se klanja: 140 let od obiska Franca Jožefa I.

Domovina naših pradedkov in prababic je bila habsburška monarhija. In njihov vladar je bil dolga desetletja cesar Franc Jožef I. Za nekatere je bil to tudi edini vladar, ki so ga poznali, saj je vladal tako dolgo. Slovencem je v času svojega vladanja dal možnost za razvoj in napredek na številnih področjih. Eden izmed pomembnejših projektov je bilo dokončanje Južne železnice in obnova Ljubljane po velikem potresu leta 1895. Tako kot danes se tudi v preteklosti niso vedno strinjali z odločitvami vlade – velikokrat so bili nezadovoljni z državo, v kateri so živeli. Kritike so letele predvsem na račun reševanja nacionalnih vprašanj. A kljub vsemu so svojega cesarja vedno slavili in častili. Nič drugače ni bilo ob njegovem edinem obisku Gorenjske. Preprosti ljudje so imeli le redko priložnost, da so vladarja videli in slišali v živo, zato so ga na njegovi poti po Gorenjski hiteli pozdravljat z največjim navdušenjem in spoštovanjem. To je bil dogodek, ki je ostal v ljudskem spominu predvsem pri kmečkem prebivalstvu še dolgo po tem, ko ni bilo več ne cesarja in ne avstro-ogrske monarhije.

Razstava bo na ogled 1. oktobra 2023. 

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri