Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Predstavitev knjige Doktor Gregor Voglar – zdravnik na dvoru ruskega carja Petra I. Velikega

Predstavitev knjige Doktor Gregor Voglar – zdravnik na dvoru ruskega carja Petra I. Velikega
Kdaj:
11 junij 2019 @ 19:00 – 20:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2019-06-11T19:00:00+02:00
2019-06-11T20:30:00+02:00
Kje:
Ullrichova hiša
Tomšičeva 42
4000 Kranj

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige DOKTOR GREGOR VOGLAR. ZDRAVNIK NA DVORU RUSKEGA CARJA PETRA I. VELIKEGA v torek, 11. junija 2019, ob 19. uri v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 42.

Knjigo bo predstavil njen urednik Jurij Kurillo.

“Doktor Gregor Voglar. Zdravnik na dvoru ruskega carja Petra I. Velikega ” je knjiga, ki opisuje zapleteno življenjsko pot našega “zdomca” od skromne naklanske hišice do mogočnih kremeljskih palač in ga obenem uvršča v takratni čas in življenjski prostor. Dr. med. Jurij Kurillo je delo zasnoval in uredil ter obenem prispeval poglavja o zgodovini evropske medicine, o Gregorju Voglarju, o “terapevtskem” postopku puščanja krvi ter o usodnih valovih kuge. Prof. zgod. Ljuba Brajnik se je poglobila v zgodovino Evrope v 17. stoletju in v biografijo carja Petra I. , rusist dr. Simon Malmenvall pa v rusko pravoslavno cerkev, ki so jo v tem času tudi pretresale reforme. Ing. Ivan Meglič je v zadnjem poglavju opisal zgodovino pridobivanja dragocene pitne vode na tem področju, za kar je poskrbel z obilnim volilom že Gregor Voglar. Rodoslovec Peter Kuhar predstavlja v našem delu natančno izdelan rodovnik naklanske družine Voglar.

Knjiga je izšla pri Založbi Tomaž Požgaj v Kranju, maj 2019.

Naslovnica knjige. Avtorica ilustracije Nataša Villone.

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri