Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Nadomestni denar

Odprtje razstave Nadomestni denar
Kdaj:
6 junij 2019 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2019-06-06T19:00:00+02:00
2019-06-06T20:00:00+02:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
[:SI]Odprtje razstave Nadomestni denar[:] @ Mestna hiša

Gorenjski muzej in Numizmatično društvo Slovenije Vas prijazno vabita na odprtje razstave
NADOMESTNI DENAR (ŽETONI, BONI, …) NA SLOVENSKEM
v četrtek, 6. junija 2019, ob 19. uri v Galeriji Mestne hiše, Glavni trg 4, Kranj.

Razstava bo na ogled do 30. junija 2019.

Tema letošnje razstave Numizmatičnega društva Slovenije je nadomestni denar, se pravi nadomestki (substituti) za pravi denar. Pravi denar je namreč zakonito plačilno sredstvo, ki ga izdaja osrednja, praviloma državna oblast, in je na določenem ozemlju vsesplošno sprejeto menjalno sredstvo. Nadomestni denar oziroma žetoni in boni pa so bolj ali manj interno, privatno (lahko tudi ožje ozemeljsko) nadomestilo za legalni oziroma državni denar in so tako pomožno sredstvo v denarnem prometu, sredstvo za obračunavanje vrednosti dela oziroma blaga, neposredna zamenjava za legalni denar (v avtomatih, igri, javnih prevoznih sredstvih) ali pa zgolj izkazni znaki za prejem blaga ali storitve.

PRIJAZNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri