Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 aprila 2024

Scroll to top

Top

Večerne pripovedi v Oplenovi hiši

Večerne pripovedi v Oplenovi hiši
Kdaj:
30 oktober 2019 @ 18:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2019-10-30T18:00:00+01:00
2019-10-30T20:00:00+01:00
Kje:
Oplenova hiša
Studor
[:SI]Večerne pripovedi v Oplenovi hiši[:en]Evening storytelling in Oplen haus[:] @ Oplenova hiša

VEČERNE PRIPOVEDI V OPLENOVI HIŠI
Sreda, 30.10. ob 18:00 – 20:00

Bohinj je območje, ki ga zaznamujejo svojevrstna narava, pestra zgodovina ter številne kulturne posebnosti. Vse to se odraža tudi v pripovedih, ki krožijo med prebivalci. Starejše folklorne pripovedi opisujejo bajna bitja, ki naj bi živela v odročnih gozdovih in hribovitem svetu, s katerimi so se ljudje občasno srečevali. Med temi bitji so bili rudarski škrat perkmandeljc, divji mož polsnjak, bele žene, ki so pasle gamsa z zlatimi rogovi – Zlatoroga, povodni mož, čatež in drugi. Iz pripovedi izvemo tudi, kje vse naj bi se v Bohinju skrivali zakladi in kako so ljudje poskušali priti do njih, katera obdobja v letu imajo posebno, nadnaravno moč in kako so posamezna območja dobila svoja imena.

Na večeru v Oplenovi hiši bomo pripovedovali starejše folklorne pripovedi iz Bohinja, ugotavljali, kako so se te razvile in spremenile v sedanjosti, obiskovalci pa boste lahko v sproščenem pogovoru tudi sami prispevali zgodbe, ki jih poznate. Večer bo vodila Tina Komac.

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri