Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Karniola – zgodnjesrednjeveška pokrajina v senci izročila; gost dr. Peter Štih

Muzejski večer Karniola – zgodnjesrednjeveška pokrajina v senci izročila; gost dr. Peter Štih

Vljudno vabljeni na muzejski večer Karniola – zgodnjesrednjeveška pokrajina v senci izročila v torek, 7. aprila 2015, ob 19. uri v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 42.

Gost večera bo dr. Peter Štih, profesor za zgodovino srednjega veka in pomožne zgodovinske vede na oddelku za zgodovino Filozofske fakultete.

Karniola se je v zgodnjem srednjem veku nahajala v senci izročila. Nobeni drugi pokrajini severnojadransko-vzhodnoalpske regije niso viri tako skromno odmerjeni kot njej. Zato ne preseneča, da je bila označena za »megleno, nerazjasnjeno tvorbo«, ki da naj bi živela  celo le v glavah takratnih učenih avtorjev. Pa vendar prav oni zelo jasno razlikujejo med Karantanijo in Karniolo ter Karantanci in Karniolci. Na predavanju bo orisan zgodovinski razvoj Karniole, v kateri je imel pomembno vlogo Kranj in kateri je pripadala tudi današnja Gorenjska.

Foto: Slovensko ozemlje od 8. do 10. stoletja. Vir: Ilustrirana zgodovina Slovencev; Založba Mladinska knjiga, 1999

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri