Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Spomini Kranjčanov ob stoletnici rojstva Franceta Štiglica

Muzejski večer Spomini Kranjčanov ob stoletnici rojstva Franceta Štiglica

Vljudno vabljeni na muzejski večer Spomini Kranjčanov ob stoletnici rojstva Franceta Štiglica v torek, 12. novembra 2019, ob 18. uri v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 42.

V Gorenjskem muzeju bomo v Vojnomirovi dvorani predstavljali čas 2. in 3. desetletja 20. stoletja v Kranju, to je čas mladosti Franceta Štiglica. Rojen je bil na Podrtini, tam je živela njegova družina pred drugo svetovno vojno. Stavba je bila porušena leta 1960, na njenem mestu stoji most čez Kokro. Ni zanimivo samo njeno ime, ampak tudi stanovalci. Skupaj s člani študijskega krožka Kranjčani bomo obujali tudi spomine na srečevanje s Francetom Štiglicem in njegovimi filmi.

Utrinki s prireditve:

 

Na svoji zemlji je prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film. V okviru podjetja Triglav film ga je režiral France Štiglic, prvič pa so ga predvajali 21. novembra 1948.

Dolina miru je slovenski protivojni film iz leta 1956, ki ga je zrežiral France Štiglic.

Ne joči, Peter je slovenski vojni film režiserja Franceta Štiglica iz leta 1964. Na sliki: Marjanca Mavec, Miha Derganc, Bert Sotlar, Bogdan Lubej, Lojze Rozman

Pastirci je slovenski dramski film Franceta Štiglica iz leta 1973, posnet po istoimenski povesti Franceta Bevka.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri