Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | November 17, 2019

Scroll to top

Top

Muzejski večer Spomini Kranjčanov ob stoletnici rojstva Franceta Štiglica

Muzejski večer Spomini Kranjčanov ob stoletnici rojstva Franceta Štiglica

Vljudno vabljeni na muzejski večer Spomini Kranjčanov ob stoletnici rojstva Franceta Štiglica v torek, 12. novembra 2019, ob 18. uri v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 42.

V Gorenjskem muzeju bomo v Vojnomirovi dvorani predstavljali čas 2. in 3. desetletja 20. stoletja v Kranju, to je čas mladosti Franceta Štiglica. Rojen je bil na Podrtini, tam je živela njegova družina pred drugo svetovno vojno. Stavba je bila porušena leta 1960, na njenem mestu stoji most čez Kokro. Ni zanimivo samo njeno ime, ampak tudi stanovalci. Skupaj s člani študijskega krožka Kranjčani bomo obujali tudi spomine na srečevanje s Francetom Štiglicem in njegovimi filmi.

 

Na svoji zemlji je prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film. V okviru podjetja Triglav film ga je režiral France Štiglic, prvič pa so ga predvajali 21. novembra 1948.

Dolina miru je slovenski protivojni film iz leta 1956, ki ga je zrežiral France Štiglic.

Ne joči, Peter je slovenski vojni film režiserja Franceta Štiglica iz leta 1964. Na sliki: Marjanca Mavec, Miha Derganc, Bert Sotlar, Bogdan Lubej, Lojze Rozman

Pastirci je slovenski dramski film Franceta Štiglica iz leta 1973, posnet po istoimenski povesti Franceta Bevka.