Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 30 maja 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Delavke železarne

Odprtje razstave Delavke železarne

Vljudno vabljeni na odprtje nove občasne razstave DELAVKE ŽELEZARNE v petek, 11. maja 2018, ob 19. uri v Muzej Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici.

Razstava prikazuje položaj žensk v jeseniški železarni. V času fužin so ženske tovorile rudo ali pa razbijale žlindro, nekatere so bile celo lastnice fužin in rudoslednih pravic. Z izgradnjo železarne jih je veliko delo našlo v zavijalnici žičnikov, kasneje tudi v elektrodnem oddelku, cevarni, pisarnah, šamotarni in drugih obratih. Čeprav je bilo delo težko, so zaslužile manj kot njihovi sodelavci. Ves čas so si prizadevale za izboljšanje svojega položaja. Leta 1904 so bile med organizatorji splošne stavke, med obema vojnama so si izborile pravico, da volijo sindikalne zaupnike, leta 1945 pa še splošno volilno pravico. 

VLJUDNO VABLJENI

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri