Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Marjan Kukec – Slike, dela na papirju, grafike in fotografije

Odprtje razstave Marjan Kukec – Slike, dela na papirju, grafike in fotografije

V četrtek, 3. julija 2014, smo ob 19. uri v Galeriji Prešernove hiše v Kranjuodprli razstavo del Marjana Kukca – Slike, dela na papirju, grafike in fotografije. Razstava je posvečena avtorjevi lanskoletni osemdesetletnici.

Razstavljena dela bodo na ogled do 25. avgusta.

Utrinki z odprtja:

Povzeto po strokovnem tekstu kuratorja razstave ddr. Damirja Globočnika:

Marjan Kukec je za enakovredna sredstva likovnega izraza izbral različne likovne pristope, s katerimi lahko zajame pester izbor motivov. Dela na papirju, izdelana v mešani tehniki, risbe, akvarele, grafike, slike in fotografije povezuje avtorjeva naklonjenost do beleženja mikavnosti naravnega okolja, v katerem so njegovo pozornost pritegnili tudi nenavadni motivi ali drobni detajli, ki se lahko izmuznejo očem površnega opazovalca.

Motivi so preudarno upodobljeni, saj je v ospredju likovna, osebnoizpovedna in razpoloženjska interpretacija. Ta včasih temelji na pajčevinasto nežni, drobni črno-beli ali barvni liniji. Eksaktna risba je izhodišče za iskanje motivnega, kompozicijskega in barvnega ravnovesja. Motivne komponente z občutkom za barvno skladje poveže in urejeno kompozicijo poveže v novo celoto.

Likovnik ne prestopa limitov videnega v neposrednem okolju, vendar s poudarjanjem barvne lestvice, različnimi barvnimi sosledji in kontrasti, ritmično razporejenimi barvnimi akcenti ali spreminjanjem barvnih lastnosti motivike in pretehtanimi kompozicijskimi izrezi lahko oblikuje razgibane celote, ki nas spominjajo na abstraktne podobe.

Zanimivo je, da hkratni pozornosti za realistično beleženje motivike in abstrakcijo lahko v Kukčevem likovnem delovanju sledimo od konca šestdesetih let in začetka sedemdesetih let preteklega stoletja. Danes pot v abstrakcijo nakazujejo dela, ki so nastala na podlagi sestavljanja istorodnih motivov v novo kompozicijsko celoto.

Kukec_0012_mala

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri