Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Prejmi prisrčen pozdrav – romantične razglednice 20. stoletja

Odprtje razstave Prejmi prisrčen pozdrav – romantične razglednice 20. stoletja

Vabimo vas na ogled gostujoče razstave Gornjesavskega muzeja Jesenice Prejmi prisrčen pozdrav – romantične razglednice 20. stoletja, ki smo jo odprli v četrtek, 17. julija 2014, ob 18. uri v podstrešni galeriji gradu Khislstein.

Avtorica razstave je Zdenka Torkar Tahir.

Razstava bo na ogled do konca avgusta.

Stare razglednice so dokumenti preteklosti in zato del kulturne dediščine. Če v muzejih in arhivih zanje ne najdemo  pomembnejšega mesta, pa je toliko večje zanimanje zanje med zasebnimi zbiralci. Najbolj iskane so najstarejše, tudi za zgodovino najzanimivejše pa tiste z upodobitvami krajev. Morda etnologe bolj pritegnejo razglednice s prazničnimi motivi in voščili, ki so bile vseskozi pogosto v rabi.

Zakaj tokrat razstavljamo prav romantične razglednice? Zato ker so  v muzejskih strokah kljub njihovi bogati sporočilni vrednosti spregledane, med zasebniki pa kot predmet zbiranja redko zastopane. Oboji jih hranimo bolj naključno, saj so rezultat slučajnih najdb ali pridobljene v sklopu drugega gradiva. A sama jih vidim predvsem kot muzejske predmete, ki že na prvi pogled kažejo svoje zgodbe. Povedo nam, kdo jih je napisal ter komu in kdaj, od kod in kam so bile poslane, razkrivajo ali prikrivajo nam medčloveške odnose, včasih tudi tiste najbolj osebne. Slikovne podobe razglednic nam kažejo umetniški  slog in likovni okus časa, okolja in posameznikov. Pisava nam pove nekaj, vsebina sporočila pa še dosti več. V veliko primerih so res izraz zaljubljenosti, dostikrat pa le naklonjenosti med pošiljateljem in prejemnikom, ki nista nujno par, kot bi si včasih želeli predstavljati.

Za razstavo je bilo zbranih 234 »ta zalublenih« razglednic. 125 njihovih preslikav predstavljamo na devetih razstavnih panojih, ki si sledijo po časovnih obdobjih; 191 originalov pa smo razstavili v sedmih vitrinah, kjer so ločeni glede na lastništvo oziroma hrambo. Zahvaljujem se sodelujočim ustanovam in posameznikom, ki so s posojenim gradivom omogočili uresničitev načrtovanega projekta. V času krize in naraščajoče črnogledosti nam tudi ta razstava in koledar lahko pričarata nekaj nostalgije, občutka za lepo in dobro ter predvsem zavedanja človečnosti in ne nazadnje pomena ljubezni.

Koledar smo izdali namesto  razstavnega kataloga v upanju, da bo lažje  našel pot do ljudi in njihovih domov. Ker smo imeli še nedavno navado zatikali razglednice na vratca kredence, naj nam stenski koledar romantičnih razglednic  iz prvih desetletij 20. stoletja kaže preteklost v najprijetnejši luči.

Utrinki z odprtja:

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri