Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Ponos in trma bohinjske čiklje

Odprtje razstave Ponos in trma bohinjske čiklje

Bohinjka Rozalija Škantar se je kot prva ženska leta 1870 povzpela na Triglav. Letos mineva 150 let, zato bodo razstave v Muzeju Tomaža Godca letos posvečene ženskam.

Prva v nizu PONOS IN TRMA BOHINJSKE ČIKLJE bo predstavila zgodovinske ženske Bohinja, ki so bile, vsaka ob svojem času, nekaj posebnega.

Odprtje razstave bo v petek, 31. januarja 2020, ob 18. uri v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici.

Iz vsebine razstave:

Rozalija Škantar iz Srednje vasi v Bohinju je po zgledu bratov in očeta Jožeta Škantarja – Šesta, ki je bil znan gorski vodnik, avgusta leta 1870 kot prva ženska osvojila Triglav. Skupaj z očetom je na vrh spremljala ljubljanske hribolazce. Na vrh Triglava naj bi se zopet podala že takoj naslednje leto. Ustno izročilo, ki se prenaša preko zgodb, pa naj bi omenjalo, da je bila na vrhu celo prej, kot je zabeleženo v pisnih virih. Dobro je govorila nemško, kar ji je zelo koristilo v času, ko je bila oskrbnica v Vodnikovi koči na Velem polju in kasneje v Triglavskem domu na Kredarici. Na Vodnikovi koči so ji leta 2016 postavili spominsko ploščo.

Na razstavi bodo predstavljene tudi krivolovka, učiteljica, skakalka na smučeh, majerica, hotelirko, žensko v senci in pisateljica.

VLJUDNO VABLJENI

Rozalija, Rozala ali Rozalka Škantar, prva ženska na vrhu Triglava. (Planinski vestnik, julij 1960, št. 7, str. 308)

Spodčevo Anico je med skokom na 50-metrski Hanssenovi skakalnici upodobil bohinjski slikar Valentin Hodnik. Skakala je v kratkem krilu, saj se takrat ni spodobilo, da bi ženske nosile hlače. Nekateri so jim rekli celo »tajfelnova«, hudičeva koža. (Razglednico hrani Gorenjski muzej)

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri