Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Samoprispevki za šole in vrtce

Odprtje razstave Samoprispevki za šole in vrtce
Kdaj:
18 april 2024 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2024-04-18T19:00:00+02:00
2024-04-18T20:00:00+02:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
[:SI]Odprtje razstave Samoprispevki za šole in vrtce[:] @ Mestna hiša

Vabimo vas na odprtje razstave

SAMOPRISPEVKI ZA ŠOLE IN VRTCE

Gradnja šol in vrtcev v Kranju in na Gorenjskem s samoprispevki 1964-1980

 ki bo v četrtek, 18. aprila 2024, ob 19. uri v Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju.

Vsebina razstave:

Pred šestimi desetletji je bil v tedanji občini Kranj na referendumu s veliko večino izglasovan samoprispevek za gradnjo osnovnih šol. To je bilo prvič v Sloveniji, da so se občani na tak način strinjali, da bodo od dohodkov prispevali dodatna namenska sredstva za gradnjo objektov širšega pomena. Veliko pomanjkanje primernih šolskih prostorov je bilo tedaj eden glavnih problemov v Kranju in ostalih večjih krajih po Gorenjskem. S sredstvi samoprispevka so bile v štirih letih, do leta 1968, zgrajene osnovne šole Franceta Prešerna na Zlatem polju, šole v Šenčurju, Cerkljah in Preddvoru ter telovadnica v Stražišču.

Naslednji občinski samoprispevek je bil v Kranju izglasovan za obdobje od leta 1970 do leta 1975. V tem času je bila zgrajena šola v Predosljah ter dograjene in adaptirane centralne in podružnične šole v okolici Kranja. Zgrajeni so bili tudi številni vrtci. V obdobju desetih let je kranjska občina tako uspela urediti primerne pogoje za pouk vseh šoloobveznih in predšolskih otrok.

Uspeh uresničevanja programov samoprispevkov je spodbudil tudi ostale gorenjske občine, da so prav tako z dodatnimi prispevki občanov hitreje izpeljale velika vlaganja v šolske objekte. Kasneje so s samoprispevki v krajevnih skupnostih gradili lokalno infrastrukturo. Pri urejanju krajev je bil tudi velik prispevek krajanov v materialu in prostovoljnem delu. S samoiniciativnostjo, povezovanjem lokalne skupnosti in izkazovanjem medsebojne skrbi, je vsak posameznik bistveno prispevali k boljšim življenjskim pogojem vseh.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri