Odprtje razstave Kaša, žganci, zelje – Dediščina gorenjske prehrane za sodobno rabo
Tomšičeva 44
4000 Kranj
V četrtek, 27. maja 2021, vas ob 19. uri vljudno vabimo na odprtje razstave Kaša, žganci, zelje – Dediščina gorenjske prehrane za sodobno rabo. Razstava bo na ogled v gradu Khislstein predvidoma leto dni.
V letu 2021 je Slovenija evropska gastronomska regija, zato predstavljamo prehranjevanje ljudi na Gorenjskem, še pred 60 leti temelječe na lokalnih sezonskih živilih, racionalni porabi brez odpadkov, skupnih obrokih, veliki razliki med prazničnimi in vsakdanjimi jedmi, samooskrbi, ki jo simbolizirajo gorenjske kmečke kašče, danes spomeniki kulturne dediščine. Iz mest na podeželje je prihajalo znanje kuhanja in predelovanja živil za zimske mesece. Zaposlovanje žensk in proces intenzivne globalizacije v 2. polovici 20. stoletja je prinesel drugačne vrednote prehranjevanja.
V iskanju svoje identitete smo Gorenjci stare jedi vključili v turistično ponudbo. Vrhunska restavracija Vila Podvin, tesno povezana z gorenjsko prehransko dediščino, je prejela dve Michelinovi zvezdici. Gorenjski šolarji sodelujejo v gibanju Kuhna pa to. Poznavanje nekdanje prehrane daje priložnosti za zdravo, uravnoteženo sodobno prehrano. Razstava vključuje proizvajalce živil, kmečke žene in vrhunske kuharje z Gorenjske.