Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Razstava Kaša, žganci, zelje – Dediščina gorenjske prehrane za sodobno rabo

Razstava Kaša, žganci, zelje – Dediščina gorenjske prehrane za sodobno rabo
Kdaj:
27 maj 2021 @ 10:00 – 18:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2021-05-27T10:00:00+02:00
2021-05-27T18:00:00+02:00
Kje:
Grad Khislstein
Tomšičeva 44
4000 Kranj

Od četrtka, 27. maja 2021, dalje vas vljudno vabimo na oogled razstave Kaša, žganci, zelje – Dediščina gorenjske prehrane za sodobno rabo. Razstava bo na ogled v gradu Khislstein predvidoma leto dni. 

27. maja bo ogled razstave BREZPLAČEN. 

V letu 2021 je Slovenija evropska gastronomska regija, zato predstavljamo prehranjevanje ljudi na Gorenjskem, še pred 60 leti temelječe na lokalnih sezonskih živilih, racionalni porabi brez odpadkov, skupnih obrokih, veliki razliki med prazničnimi in vsakdanjimi jedmi, samooskrbi, ki jo simbolizirajo gorenjske kmečke kašče, danes spomeniki kulturne dediščine. Iz mest na podeželje je prihajalo znanje kuhanja in predelovanja živil za zimske mesece. Zaposlovanje žensk in proces intenzivne globalizacije v 2. polovici 20. stoletja je prinesel drugačne vrednote prehranjevanja.

V iskanju svoje identitete smo Gorenjci stare jedi vključili v turistično ponudbo. Vrhunska restavracija Vila Podvin, tesno povezana z gorenjsko prehransko dediščino, je prejela dve Michelinovi zvezdici. Gorenjski šolarji sodelujejo v gibanju Kuhna pa to. Poznavanje nekdanje prehrane daje priložnosti za zdravo, uravnoteženo sodobno prehrano. Razstava vključuje proizvajalce živil, kmečke žene in vrhunske kuharje z Gorenjske.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri