Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Po sili vojak 2 – Prisilno mobilizirani Gorenjci in Korošci v nemško vojsko 1943–1945

Odprtje razstave Po sili vojak 2 – Prisilno mobilizirani Gorenjci in Korošci v nemško vojsko 1943–1945
Kdaj:
24 oktober 2019 @ 18:00 – 19:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2019-10-24T18:00:00+02:00
2019-10-24T19:30:00+02:00
Kje:
grad Khislstein
Tomšičeva 44
4000 Kranj
[:SI]Odprtje razstave Po sili vojak 2 - Prisilno mobilizirani Gorenjci in Korošci v nemško vojsko 1943–1945[:] @ grad Khislstein

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Po sili vojak 2 v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 18. uri v grad Khislstein, Tomšičeva 44, 4000 Kranj.

V nemško vojsko je bilo prisilno mobiliziranih več kot 12.000 Gorenjcev in Korošcev, več kot dva tisoč jih je tam izgubilo življenje.

Druga ponovitev razstave Po sili vojak ne more povedati vsega, kar bi bilo o veliki temi druge svetovne vojne in druge Jugoslavije potrebno povedati. V treh desetletjih od prve razstave so bile objavljene številne knjige spominov in posnete mnoge izjave prisilnih mobilizirancev, izšlo je nekaj znanstvenih člankov, predvajan je bil dokumentarni film in še bi lahko naštevali. Leta 2001 je Jože Dežman zbral razpoložljive, predvsem dnevnike in spominske zapise prisilnih mobilizirancev, v antropološko skico generacije. Potem je znanstveno obravnavo gorenjskih prisilnih mobilizirancev prevzela Monika Kokalj Kočevar in jo delno sklenila z doktorsko nalogo in njeno knjižno objavo leta 2017. Za razstavo je iz svojih zbirk zbrala nosilne predmete, dokumente, fotografije.  Razpoložljive vire za koroške mobilizirance je zbral Marjan Linasi. Uroš Košir kot zbiralec in raziskovalec predstavlja tako značilno opremo enot s slovenskimi mobiliziranci kot dragoceno zbirko predmetov, dokumentov in fotografij, ki ilustrirajo življenjske razmere in usode prisilnih mobilizirancev.

Na sliki:

Hugo Primožič je bil kot podoficir odlikovan z enim najvišjih nemških odlikovanj, z viteškim križcem s hrastovimi listi. S svojo posadko protioklepnega topa je uničil več deset sovjetskih tankov. Njegov oče je bil iz Tržiča in Huga so leta 1943 pripeljali na obisk v Tržič kot vzor nemškega bojevnika.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri