Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Poslikano kmečko pohištvo na Gorenjskem

Kdaj:
15 junij 2013 @ 19:00 – 23:45 Europe/Ljubljana Časovni pas
2013-06-15T19:00:00+02:00
2013-06-15T23:45:00+02:00
Kje:
Gorenjski muzej - grad Khislstein
Tomšičeva ulica 44
4000 Kranj
Slovenija

Gorenjski muzej vas v soboto, 15. junija 2013, ob 19. uri vljudno vabi v grad Khislstein na odprtje nove občasne razstave Poslikano kmečko pohištvo na Gorenjskem.

 Pohištvo je pomemben del notranje opreme stanovanjskih in delovnih prostorov. Kmečki ljudje so naročali predvsem skrinje, kasneje tudi zibelke in omare iz mehkega lesa pri vaškem izdelovalcu, če so želeli kaj boljšega, pa pri šolanem mizarju in slikarju. Zelo pomembna je bila lokalna, domača tradicija okraševanja, ki se je na Gorenjskem zelo razvila in ustvarila številne različice poslikav zlasti skrinj. Slikanje na kmečko pohištvo razumemo kot zvrst ljudske umetnosti.

V Gorenjskem muzeju hranimo 120 skrinj, 40 zibelk, 11 različnih omar, 9 posteljnih ogrodij in končnic, ohišja ur, vrata iz hiše v kamro itd., skupaj 190 kosov poslikanega pohištva, ki jih je zbrala in pojav tudi raziskala dolgoletna kustosinja etnologinja Anka Novak. V obrazstavnem katalogu predstavljamo 90 kosov poslikanega pohištva iz zbirke Gorenjskega muzeja.

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri