Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Umik čez Ljubelj 1945, fotograf Marjan Kocmur

Odprtje razstave Umik čez Ljubelj 1945, fotograf Marjan Kocmur
Kdaj:
4 februar 2016 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2016-02-04T19:00:00+01:00
2016-02-04T20:00:00+01:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
Slovenija
<!--:SI-->Odprtje razstave Umik čez Ljubelj 1945, fotograf Marjan Kocmur<!--:--> @ Mestna hiša | Kranj | Kranj | Slovenija

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na odprtje dokumentarne fotografske razstave Umik čez Ljubelj 1945, fotografa Marjana Kocmurja v četrtek, 4. februarja 2016, ob 19. uri v Galeriji Mestne hiše, Glavni trg 4, Kranj.

Lansko leto, ko smo obeležili 70 let konca druge svetovne vojne, je Mohorjeva založba iz Celovca izdala foto dokumentarno knjigo Umik čez Ljubelj, fotografa Marjana Kocmurja.

Marjan Kocmur (1914-1990), ki je bil pred drugo svetovno vojno poklicni fotograf v Ljubljani, se je maja 1945 priključil številnim slovenskim prebežnikom, ki so bežali pred komunističnim režimom čez Ljubelj na avstrijsko Koroško. Na begu je posnel okrog 100 fotografij s fotoaparatom znamke Leica in tako ujel v sliko izjemno zanimive in hkrati grenke prizore. Posnetki živo zrcalijo strah in skrb prebežnikov kakor tudi olajšanje ob prihodu v vetrinjsko taborišče.

Na razstavi bo na ogled izbor fotografij, preko katerih lahko deloma podoživimo usodo ljudi na begu.

 

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri