Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | October 15, 2021

Scroll to top

Top

Odprtje razstave V roki puškica, doma pa ljubica – Leto 1917 na soški fronti in v zaledju Gorenjske

Odprtje razstave V roki puškica, doma pa ljubica – Leto 1917 na soški fronti in v zaledju Gorenjske
Kdaj:
19 October 2017 @ 18:00 – 19:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2017-10-19T18:00:00+02:00
2017-10-19T19:30:00+02:00
Kje:
grad Khislstein
Tomšičeva ulica 44
4000 Kranj
Slovenija

V četrtek, 19. oktobra 2017, ob 18. uri odpiramo v gradu Khislstein razstavo V roki puškica, doma pa ljubica – Leto 1917 na soški fronti in v zaledju Gorenjske.

Razstava je v svoji osnovi pripravljena ob počastitvi spomina na 100. obletnico od konca soške fronte. Do ključnih dogodkov v letu 1917, ki jih predstavljamo, je vodilo več dejavnikov, zato smo obletnico postavili tudi v okvir celotne vojne. V ospredju pa je seveda leto 1917, tudi pregledani viri so večinoma iz tega leta in se nanašajo na kraje na Gorenjskem. Prva svetovna vojna je prizadela vse sfere življenja in se je dotaknila prav vsakogar na svoj način. S seboj je prinesla mnogo tragedije, kljub temu pa je iz nje izšlo tudi nekaj bolj pozitivnih zgodb oziroma so se nekatere vojne zgodbe ob koncu srečno končale.

Na razstavi predstavljamo dve plati dogajanja v letu 1917. Na eni strani se posvečamo dogodkom na soški fronti, na drugi strani pa prikazujemo življenje v zaledju. Že naslov razstave »V roki puškica, doma pa ljubica« razkriva dva pola: vojak, ki je na fronti nosil puško in se bojeval za svojega cesarja, je imel doma bližnje, ki so željno čakali novic in upali na njegovo vrnitev. Tudi življenje domačih se je moralo do določene mere prilagoditi vojnim razmeram, ki so vladale v zaledju. Če »puškica« predstavlja vse tisto, kar je gorenjskega fanta čakalo na fronti, je »ljubica« tista, ki mu prinaša dom, mirno življenje … Doživljanje posameznika je bilo razpeto med osebna čustva slovesa in družbeno potrditvijo ter obvezo, ki je bila sodelovanje v vojaški službi. Prav vsak vojak je bil nekomu mož, brat, oče ali sin, poln življenjskih načrtov.

foto1foto3

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri