Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Razstava Kakšno je bilo vreme na Gorenjskem?

Razstava Kakšno je bilo vreme na Gorenjskem?
Kdaj:
4 januar 2017 @ 18:00 – 19:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2017-01-04T18:00:00+01:00
2017-01-04T19:00:00+01:00
Kje:
Muzej Tomaža Godca
Zoisova ulica 15
4264 Bohinjska Bistrica
Slovenija
<!--:SI-->Razstava Kakšno je bilo vreme na Gorenjskem?<!--:--> @ Muzej Tomaža Godca | Radovljica | Slovenija

Gorenjski muzej vas vljudno vabi na odprtje muzejske razstave Kakšno je bilo vreme na Gorenjskem? v sredo, 4. januarja 2017, ob 18. uri v Muzej Tomaža Godca, Bohinjska Bistrica.

Predstavitev vsebine razstave:

»Gorenjska ima zgodaj zjutraj hladen in skoraj mrzel zrak, ker leži visoko in so takoj nad njo snežniki,« je zapisal Janez Vajkard Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske v drugi polovici 17. stoletja. Pravi, da je na Gorenjskem čez dan prijetno toplo. Dež in toča pa sta kar pogosta in z vetrovi z gora dodobra shladijo ozračje. »In večkrat dežuje dvakrat, trikrat, ali celo štirikrat na dan, posebno na Gorenjskem pod snežniki, kajti tam okrog ne moreš zagotoviti  za dve ali tri ure, ali bo suho ali dež. Vendar ni tako, da bi prav vsak dan bil moker, saj mine tudi osem, večkrat celo štirinajst dni, da še kapljica ne pade«, je zapisal Valvasor. Mraza je veliko več kot na Dolenjskem in Primorskem. Tudi snega je več, tako da na Gorenjskem uporabljajo sanke.

Kranjski meščan Janez Ovin pa je precej kasneje v svoji kroniki zapisal, da je bilo leto 1816 mrzlo in mokro. V mestu je izbruhnila lakota. Žito so po Savi težko dovažali, ker je bila voda zelo visoka. Cene žit pa so naraščale, podražilo se je tudi vino.

To je le nekaj zanimivih zgodb, ki nam jih bo na razstavi Kakšno je bilo vreme na Gorenjskem? predstavila mag. Marjana Žibert. Vsebina panojev je raznolika in bo prikazovala, kako so naši predniki spremljali vremenske pojave, se z njimi spopadali, soočali in upali, da bo po dežju posijalo sonce. Teme o katerih bo govorila razstava:

– kako so vremenski pojavi vplivali na življenje ljudi na Gorenjskem

– gorenjska klima in njeni vplivi na razvoj turizma – klimatska zdravilišča (Bled, Golnik, Jezersko)

– zgodovina meteoroloških opazovanj na Gorenjskem – druga polovica 19. stoletja

– razpoloženje ob vremenskih pojavih in vplivi na človeka

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri