Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Razstava Obrti v Kranju v Prešernovem času

Razstava Obrti v Kranju v Prešernovem času
Kdaj:
6 februar 2017 @ 18:00 – 19:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2017-02-06T18:00:00+01:00
2017-02-06T19:00:00+01:00
Kje:
Kranjska hiša
Glavni trg 2
4000 Kranj
Slovenija

Odprtje razstave v ponedeljek, 6. februarja 2017, ob 18. uri v Kranjski hiši, Glavni trg 2, Kranj.

Dolga stoletja so obrtniki v mestih izdelovali vse, kar so meščani potrebovali za vsakdanje življenje. V Kranju tako med obrtniki najdemo mlinarje, mesarje, peke, gostilničarje, lončarje, čevljarje, krznarje, suknarje, krojače, klobučarje, barvarje, usnjarje, jermenarje, sedlarje, kolarje, mizarje, tesarje, zlatarje, nožarje, ključavničarje, ostrogarje, kovače, slikarje. Združevali so se v cehe, ki  so bila gospodarska in socialna združenja istih obrtnikov. Cehi niso dopuščali večjega gospodarskega napredka in konkurence, kar se je skozi stoletja še stopnjevalo.

Kranjsko cehovstvo je bilo zelo trdoživo. Šele Francozi so na začetku 19. stoletja začeli odpravljati cehovske svoboščine. Tako se je odslej z obrtjo lahko ukvarjal vsak, ki je izpolnjeval predpisane pogoje. Cehi  so drug za drugim propadali, obdržali so se le nekateri cehovski običaji. V Prešernovem času je dovoljenja za obrt izdajala lokalna oblast, ki je marsikatero prošnjo zavrnila, če je presodila, da je v mestu določenih obrtnikov že dovolj.

vabilo-P2

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri