Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje numizmatične razstave Favna in flora na denarju

Odprtje numizmatične razstave Favna in flora na denarju
Kdaj:
7 junij 2018 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2018-06-07T19:00:00+02:00
2018-06-07T20:00:00+02:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
Slovenija
[:SI]Odprtje numizmatične razstave Favna in flora na denarju[:] @ Mestna hiša | Kranj | Slovenija

Razstava, ki jo odpiramo skupaj z Numizmatičnim društvom Slovenije, bo tokrta posvečena živalstvu in rastlinstvu na denarju.

Živalski in rastlinski motivi se pojavljajo na denarju dejansko skoraj od njegovega začetka. Kovance iz elektruma, ki so jih kovali v antičnem lidijskem kraljestvu v 7. stoletju pred našim štetjem in ki jih je krasila levja glava, mnogi štejejo za prve resnične kovance. Tako antični Grki, kot tudi Kelti in Rimljani so svoje kovance radi krasili s podobami živali in rastlin, ki so predstavljali močne simbole, božanske atribute in umetniške podobe, ki so jih vsakodnevno videvali v naravi. Živali in rastline se v srednjem veku poistovetijo s krščansko simboliko ter tako to tradicijo prenesejo v moderno dobo. Rastlinske in živalske motive smo imeli tudi Slovenci na svojih tolarjih, še sedaj pa vsaj naša kovanca za 1 in 20 evrskih centov krasita motiva štorklje in lipicancev. V zadnjem času pa najrazličnejše države kar tekmujejo, katera bo izkovala čim bolj barvit, živahen in privlačen motiv na denarju, saj lepota teh kovancev odločilno vplivata na njihovo zaželjenost v zbirkah zbiralcev.  

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri